A kormányzat lemészárolta az egészségügyet - állítja a Fidesz


A minisztérium szerint a válság miatt volt szükség a gyógyszertámogatás átalakítására.

Annak ellenére emelkedik jelentősen a szív- és érrendszeri megbetegedések gyógyszereinek ára, hogy Magyarországon ezek a betegségek a leggyakoribb halálozási okok közé tartoznak - hívta fel a figyelmet Pesti Imre, a Fidesz egészségpolitikusa. A Fidesz szerint a kormány által végrehajtott forráskivonást a magyar egészségügy nem viseli el - mondta Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa szerdán annak kapcsán, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kedden bejelentette: április 1-től a gyógyszerek támogatási kulcsa megváltozott.

"Vállalhatatlan"

"Nyugodtan kijelenthetjük, a kormányzat lemészárolta a magyar egészségügyet, ellehetetlenítette a betegeket, (...) megszüntette a gyógyuláshoz való jogot" - fogalmazott budapesti sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus.  Szavai szerint több mint ezer gyógyszer lesz drágább szerdától, néhány gyógyszer ára jelentősen növekszik, s lesz olyan is, amelynek ára akár megduplázódik. Mint hozzátette: annak ellenére emelkedik jelentősen a szív- és érrendszeri megbetegedések gyógyszereinek ára, hogy Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek a leggyakoribb halálozási okok közé tartoznak. Vállalhatatlan és elfogadhatatlan mindaz, amit a kormány tervez, és még az új kormány megszorító intézkedései előtt állunk - közölte Pesti Imre.

"Embertelen"

"Sem orvosként, sem képviselőként ezt az embertelen megszorítást nem tudom támogatni, nem tudom elfogadni" - fogalmazott a politikus, aki kitért az elmúlt évek intézkedéseire is. Mint mondta, az elmúlt két évben csaknem 250 milliárd forintot vont ki a kormány az egészségügyből. "A költségvetés első verziójában újabb 100 milliárdot vontak ki, a megújított költségvetésben a kormányzat vállalta újabb 30 milliárd forint kivonását" - közölte.

Pesti Imre szerint az elmúlt napokban közzétett OEP-jelentésből látható, hogy jelenleg az egészségkassza havonta 4-5 milliárd forintos hiánnyal küzd, ami éves szinten 55 milliárd forintos veszteséget jelent. Ha a foglalkoztatottság terén marad a jelenlegi tendencia, akkor az OEP-kassza hiánya év végére elérheti a 80-100 milliárd forintot is - vélekedett a politikus.

A gazdasági válság miatt csökkennek az Egészségbiztosítási Alap bevételei, ezért volt szükség egy olyan átfogó intézkedéscsomag kidolgozására, amely helyreállíthatja az alap egyensúlyát, és ezzel megőrzi az ellátórendszer működését - közölte az Egészségügyi Minisztérium (EüM) szerdán az MTI-vel.

Az átalakítás a gyógyszerár-támogatási rendszert is érinti, mivel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az elmúlt hetekben felülvizsgálta a támogatott gyógyszerek körét és - mint írták - olyan intézkedésekre tett javaslatot, amelyek "a betegterhek lehető legkisebb növekedése mellett a felhasználások további racionalizálásával eredményezik a stabilitás megőrzését".

Kitértek arra is, hogy a változások egy része egyáltalán nem jár a térítési díjak változásával. Ilyen a korábbinál hatékonyabb ellenőrzési technikák bevezetése, az olcsóbb generikus és biotechnológiai gyógyszerek piacszerzésének egyszerűsítése.  Ezek a változások folyamatosan lépnek életbe a fejlesztések eredményeképpen - tették hozzá.

Közleményükben kifejtették, hogy zömmel olyan vérnyomáscsökkentők és koleszterinszint-csökkentők támogatási kulcsát mérsékelték 85-ről 80 százalékra, amelyek ára a gyártók közti versenyben az elmúlt időszakban csökkent. Az OEP számításai szerint egy doboz gyógyszer térítési díja átlagosan 100 forinttal emelkedik majd, azonban azon súlyos betegek költségnövekedése sem fogja meghaladni a havi 250 forintot, akik egyszerre három-négy készítményt is használnak ebből a gyógyszerkörből.

Szintén a bevezetett változások miatt egységesült a gyomorsavcsökkentők és az enyhe allergia gyógyszereinek támogatása. A szaktárca ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a továbbiakban nem lesz szükség szakorvosi javaslatra a felíráshoz, így betegek a korábbinál jóval egyszerűbben jutnak majd gyógyszerükhöz, általában alacsonyabb támogatás mellett.

A minisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy április 1-jétől 227 készítmény ára tovább csökkent 2,26 százalékkal, bizonyos gyógyszereknél pedig 5 százalékkal. A tárca mindezt arra reagálva közölte, hogy Pesti Imre (Fidesz) szerda délelőtti sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány által végrehajtott forráskivonást a magyar egészségügy nem viseli el. "Nyugodtan kijelenthetjük, a kormányzat lemészárolta a magyar egészségügyet, ellehetetlenítette a betegeket, (...) megszüntette a gyógyuláshoz való jogot" - fogalmazott budapesti sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus.

Szavai szerint több mint ezer gyógyszer lesz drágább szerdától, néhány gyógyszer ára jelentősen növekszik, s lesz olyan is, amelynek ára akár megduplázódik.