A lakosság nem bír el újabb gyógyszeráremelést


A patikák eladósodási folyamatának végét nem lehet előre látni, s ez egy idő után a nagykereskedelem fizetőképességét, az egész magyarországi gyógyszerellátást veszélybe sodorhatja, véli Kupper András fideszes parlamenti képviselő.

A lakosság nem bír el újabb gyógyszeráremelést, különösen nem válsághelyzetben, amikor romlik a polgárok egészségi állapota, és növekszik az egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatos társadalmi igény. Márpedig, ha hinni lehet ez egészségügyi miniszternek, akkor a mai kormányülésen újabb 30 milliárdot vonnak el az egészségügytől, s ezen belül, megközelítőleg 15 milliárdot a gyógyszerkasszából. Ez pedig egész egyszerűen azt jelenti, hogy 8-10 százalékkal nőnek a lakosság terhei.

Moralizálás helyett nézzük pusztán a számok alapján, hogy mi várható! A gyógyszertárak helyzete 2006 óta folyamatosan romlik, a patikák a fokozódó verseny és a csökkenő árrés szorításában tavaly már hétmilliárd forint lejárt tartozást halmoztak fel.

A nagykereskedők szövetségének február 12-én kelt levelében, amelyet az egészségügyi minisztériumnak írtak, fehéren-feketén benne van, hogy a patikák tényleges kinnlévősége minden bizonnyal 50 milliárd feletti, a határidőn túli kintlévőség több mint 7 milliárd forint. A 2008. végi adatok szerint 2007 végéhez képest a kinnlévőség növekedése legalább 8 milliárd, azaz egy év alatt ennyivel adósodtak el a patikák a nagykereskedőkkel szemben, ennyi likvid pénzzel van kevesebb.

A válság hatására a hitelezés megnehezült, és a folyószámlahitelek kamatterhe lényegesen emelkedettt. Ez - a jelenlegi paraméterek mellett is - önmagában is sokszáz milliós finanszírozási többletterhet jelent a nagykereskedőknek, amit vélhetően egyre kevésbé képesek és hajlandók finanszírozni, és ráadásul a gyárak szigorodó feltételeit is kezelniük kell. A patikák eladósodási folyamatának végét nem lehet előre látni, s ez egy idő után a nagykereskedelem fizetőképességét, az egész magyarországi gyógyszerellátást veszélybe sodorhatja. (Megjelent a kupperandras.hu és a fidesz.hu-n)