A vidéket nem érte el a patikanyitási láz


Néhány éve, a nagyreményű patikaliberalizáció idején sokaknak egyértelmű volt, hogy több gyógyszertár lesz Magyarországon, mint azelőtt. Nyitott is sok, városokban, plázákban. A leginkább patikahiányos vidékeken viszont semmit sem javult a helyzet. (radio.hu)

Békésben több faluban is állandó háziorvos és patikus nélkül kénytelenek élni. Az egyik településen azért aggódnak, hogy hogyan jutnak majd orvossághoz, ha az idős gyógyszerész nyugdíjba vonul, míg máshol állandó háziorvos nélkül maradtak, mert a doktor jobban fizető munkahelyet kapott, helyére pedig senki nem akar jönni.

Tíz-tizenöt éven belül körülbelül 3000-3200 új háziorvosra lesz szükség, mert a most praktizálók nyugdíjba vonulnak. A fiatal orvosok között azonban nem vonzó háziorvosnak lenni, főleg nem egy kistelepülésen. A helyzet Európában is hasonló, de azért ott mégiscsak jobb a vidék ellátottsága. Az Európai Unió tizenöt országában százezer lakosra mintegy száz, míg hazánkban csak hatvanegy háziorvos jut. Az alapellátó praxisok közül körülbelül százötven betöltetlen van, és ebből nagyjából száz helyen legalább féléve nincs orvos.

Medgyaszai Melinda, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára elmondta, az Országos Alapellátó Intézet kiemelt finanszírozást nyújt ezeken a területeken, de tudomásul kellene venniük a néhány száz lelkes településeknek, hogy hiába szeretnék, ha saját orvosuk lenne, egy praxist ennyi emberrel nem lehet fenntartani. A szakállamtitkár szerint három, négy falunak össze kellene fogni és együtt keresni, majd alkalmazni egy háziorvost, mert így sokkal nagyobb esélyük van, és az orvosnak is jobban megéri így praktizálni.

A kistelepülések patikahelyzete sem jobb, hiszen elmondható, ha az idős gyógyszerész nyugdíjba vonul és nincs a családban senki, aki továbbvinné a boltot, akkor a legtöbb esetben megszűnik a gyógyszertár, és marad a háziorvos patikája. Melczer Mária Ágnes, patikát működtető gyógyszerész, valamint a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés megyei szervezetének elnöke elmondta, több településen olyan fiókgyógyszertár működik, ahová maga az anyapatika gyógyszerésze megy ki naponta egy-két órára, mert nincs pénz arra, hogy még egy teljes állású szakembert alkalmazzon. Sok helyen azonban semmilyen ellátás nincs, legfeljebb a háziorvos tartja magánál a legszükségesebb gyógyszereket.