Az MGYK kezdeményezi a vényköteles gyógyszerek vény nélküli kiadásakor adható szankciók szigorítását


A Magyar Gyógyszerészi Kamara elítéli azt a gyakorlatot, amikor egy gyógyszerész vény nélkül expediál vényköteles gyógyszert. Nem hallgathatjuk ugyanakkor el, hogy mindez a patikaliberalizáció egyik negatív következménye.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara már korábban figyelmeztetett: a szabálysértések egyre gyakoribbá válnak, emiatt a patikaliberalizációs törvény azonnali módosítása szükséges. A kamara az egészségügyi bizottság február 18-ai ülésén hívta fel a parlamenti képviselők és szaktárca figyelmét arra, hogy azonnali intézkedésekre van szükség.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara ezért a mai napon írásban kéri az Egészségügyi Minisztériumtól, hogy növeljék az ellenőrzések gyakoriságát és szigorítsák a szankciókat. A kamara kész részt venni olyan rendszer kialakításában, amely segíti kiszűrni a szabálytalan gyakorlatot folytató gyógyszertárakat.

Az egészségügyi szakmai kamaráknak 2007 óta nincsen meg a lehetősége, hogy az etikai és szakmai szabályok megsértőivel szemben érdemben felléphessen.

Budapest, 2009. március 24.

dr. Horváth Tamás

a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke