Brutális gyógyszeráremelés áprilistól!


Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az Ász című napilapnak elmondta, a minisztérium a kamarát nem hívta az egyeztetésekre.

A kormány által bejelentett 30 milliárd forintos egészségügyi megszorítás csaknem fele a gyógyszerektől származik. Ezek szerint áprilistól drasztikusan drágulnak majd egyes gyógyszerek. Az Egészségügyi Minisztérium tervei szerint áprilistól harmadával emelkedik a szívbetegek gyógyszereinek az ára: a vérnyomáscsökkentők, a koleszterinszint-csökkentők és a ritmuszavar kezelésére szolgáló szerek. A miniszterelnöki sajtóiroda szerint az elsődleges cél az indokolatlan gyógyszerfogyasztás csökkentése...

AZ INDOKOLATLAN GYÓGYSZERFOGYASZTÁS CSÖKKENTÉSE A CÉL

A kormány által bejelentett 30 milliárd forintos egészségügyi megszorítás csaknem fele a gyógyszerektől származik. Ezek szerint áprilistól drasztikusan drágulnak majd egyes gyógyszerek. Az Egészségügyi Minisztérium tervei szerint áprilistól harmadával emelkedik a szívbetegek gyógyszereinek ára: a vérnyomáscsökkentők, a koleszterinszint-csökkentők és a ritmuszavar kezelésére szolgáló szerek. Ebbe a körbe tartoznak a szemcseppek, a hormonkészítmények és a köszvény kezelésének egyik hatóanyaga is. Megháromszorozódhat a gyomorbetegek gyógyszereinek ára. Aki eddig 70 százalékos tb-támogatást kapott, annak 50 százalékkal nő majd gyógyszerének térítési díja, valamint elvonják a tb-támogatást több, az idősek által szedett úgynevezett pszichostimulánstól. Mások még rosszabbul járnak. A népnyelvben "agyfényezőknek" nevezett szerektől a teljes tb-támogatást megvonják. Az emelések érintik a rákbetegeket is. A Miniszterelnöki Sajtóiroda az alábbiakat közölte a Napi Ász megkeresésére: "A kormány a szaktárca által képviselt irányt szükségesnek és helyesnek tartja. A változás garantálni tudja, hogy a gazdasági válság idején is az Egészségbiztosítási Alap egyensúlya, stabilitása megmaradjon. Elsődleges cél az indokolatlan gyógyszerfogyasztás csökkentése. (Magyarországon évente 250 millió doboz gyógyszer fogy, ami azt jelenti, hogy mindenki havonta legalább két csomagot szed be.) A változás a nagyon súlyos betegségekre adott 100 %-os támogatású gyógyszereket nem érinti" - állt a közleményben, amely kitért arra, hogy összességében évente hárommillió doboz gyógyszert adnak el, az állam így éves szinten hatmilliárdot fog spórolni.

HORVÁTH TAMÁS, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a minisztérium a kamarát nem hívta az egyeztetésekre. - Több pontjával nem értek egyet, amit a minisztérium megfogalmaz, de bízom abban, hogy az egyeztetéseken a gyakorlati szakembereknek is szót adnak majd. Egy dologban biztos vagyok: amennyiben a forint árfolyama 320 forint körül marad, a gyógyszergyártók ezt az áraikban érvényesíteni fogják és hamarosan megemelkednek a gyógyszerárak.