Jövő héten tárgyalnak a kamarával


Elképzelhető, hogy a gyógyszergazdaságossági törvényt egy-két ponton módosítani kell, nyilatkozta Schvarcz Tibor, az MSZP egészségpolitikai munkacsoportjának vezetője.

A gyógyszerek áfáját nem érinti a júliustól hatályos áfaemelés, a patikaszerek maradnak a kedvezményezett, ötszázalékos áfakörben - mondta Schvarcz Tibor, az MSZP egészségpolitikai munkacsoportjának vezetője.

"Az áfaemelés abszolút semmilyen hatással nem lesz a gyógyszerek árának emelkedésére" - fogalmazott a politikus. A politikus kijelentette: az Országgyűlés egészségügyi bizottsága kezdeményezi és támogatni fogja azt, hogy a nemzeti gyógyszerkészlet mennyisége ne legyen államtitok.

A Fidesz hetek óta azon az állásponton van, hogy a gyógyszerkészletek mennyiségére vonatkozó adatok ne képezzenek államtitkot. Mikola István, a párt szakpolitikusa szerdán úgy nyilatkozott, a titkosítás feloldását fogja kezdeményezni.

Schvarcz Tibor egy kérdésre válaszolva közölte: Magyarország rendelkezik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott gyógyszerkészlettel. "Nem azért titkolózunk, mert van mit titkolni, hanem azért, mert törvényi előírás, és nem zárkózunk el attól, hogy ezt a részt feloldják" - tette hozzá.

A szocialista politikus beszélt az Európai Bíróság gyógyszerellátással kapcsolatos, múlt héten született határozatáról. Mint mondta, a luxemburgi határozat - amely kimondja, hogy nem ellentétes a szabad letelepedés és a tőke szabad áramlásának jogával az, ha az állam kizárja a patikaalapítási jogból a nem gyógyszerész végzettségűeket - Magyarországra nézve nem mond ki jogalkotási kényszert, de a kérdéssel mindenképpen foglalkozni kell. Ezért - tette hozzá - a jövő héten egyeztetnek a gyógyszerészi kamarával és a minisztérium képviselőivel. Elképzelhető, hogy a tárgyalások után a gyógyszergazdaságossági törvényt egy-két ponton módosítani kell -fejtette ki.

A kórháztörvényről szólva a politikus beszámolt arról, hogy az európai átlaghoz képest sok a kórházi ágyak száma, azon belül pedig az aktív ágyak száma is. Nyomatékosította: senki, sem a szakma, sem a kormány nem akar kórházat bezárni, és kórházi ágyakat megszüntetni. Örömét fejezte ki Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség leendő elnökének minapi nyilatkozatával kapcsolatban, mert ezzel a szakma is elismerte, hogy a minőségi ellátás felé kell mozdulni.

Schvarcz Tibor ismertetése szerint ennek megfelelően a minisztérium hamarosan kidolgozza az ellátásra vonatkozó minimumfeltételeket, amihez a kórházak működését és finanszírozását kötni lehet. Példaként hozta, hogy a kalocsai kórház gyermekosztályának működését azért függesztette fel az ÁNTSZ, mert nem volt megfelelő számú gyermekorvos. A nemdohányzók védelméről szóló törvény kapcsán a szocialista képviselő elmondta, a törvényjavaslat elfogadásához kellő politikai támogatottságra van szükség.