Katasztrófális következmények


Katasztrofális következményekkel jár az egészségügyet sújtó harmincmilliárdos elvonás a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal szerint. Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Horváth Tamás szerint kiszámíthatatlan a hatása minden gazdasági-pénzügyi beavatkozásnak az egészségügyben, mert Magyarországon ma nincs elfogadott és érvényes egészségpolitika.

Növekednek a betegek terhei a gyógyszerkasszát sújtó, tízmilliárd forintot meghaladó elvonás miatt. Némely krónikus betegségcsoportnál a költségek a többszörösére rúghatnak, így a gyógyszeres terápia 20-30 évet léphet vissza az olcsóbb, ám kevésbé korszerű szerek választásával. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az orvosok és szakdolgozók hiánya elviselhetetlen, 2010-bee minden idők legkevesebb ápolója végez. Az orvosok átlagéletkora több mint ötven év, s tavaly már annyi gyógyító vándorolt el, ahányan a pályára léptek. Az elnök közölte: felszólítják a döntéshozókat, hogy alkossanak életpályamodellt, amely nemcsak elfogadható bérezésben, hanem a tisztességes, betegközpontú munkakörülmények megteremtésében és a társadalmi megbecsülés helyreállításában is megnyilvánul. (Magyar Hírlap)