Kockázatos sertésinfluenza elleni gyógyszert az interneten vásárolni


A sertésinfluenza körül kialakult pánik haszonélvezői az interneten hamis gyógyszereket árusító bűnözők lehetnek.

A kevésbé tájékozott vásárlók ugyanis az egyébként receptköteles vírus elleni szereket egyre gyakrabban vásárolják meg az interneten. A brit Királyi Gyógyszerészeti Társaság szerint az online vásárlásnak súlyos következményei lehetnek.

Az Egyesült Királyságban a Királyi Gyógyszerészeti Társaság (Társaság) figyelmeztette a brit lakosságot: komoly kockázatot vállal az, aki az interneten szerzi be a sertésinfluenza elleni orvosságot. A Társaság szerint a sertésinfluenza miatti félelmek arra sarkallhatnak felelőtlen embereket, hogy a pánikhangulatot kihasználva olyan vírus elleni gyógyszereket próbáljanak értékesíteni a világhálón, mint a Tamiflu vagy a Relenza. Ezeknek a gyógyszereknek az internetes beszerzése azonban komoly kockázattal jár, hiszen ismeretlen forrásból származnak. A legveszélyesebbek az e-mail címre érkező reklámlevelekben kínált készítmények, amelyeknek a többsége hamisítvány, és rendkívül veszélyes összetevőket is tartalmazhatnak.

A Társaság arra is figyelmeztette a lakosságot: ne csak a sertésinfluenza-pánik idején tartózkodjanak az egyébként receptköteles gyógyszerek internetes beszerzésétől, hanem soha ne kockáztassák egészségüket azzal, hogy bizonytalan eredetű készítményt vesznek be.