Országjáró körút: Debrecen


Közel ötven gyógyszerész és a meghívott vendégek részvételével tartott előadást dr. Hankó Zoltán április 23-án Debrecenben.

A MGYK országos elnöksége és a megyei szervezetek közös szervezésében zajló országjáró körút debreceni állomásán dr. Hankó Zoltán, a kamara alelnöke tartott előadást közel ötven gyógyszerész és a meghívott vendégek részvételével.

Az eseményt sajtótájékoztató előzte meg, melyen a helyi médiákat is legjobban foglalkoztató kérdésről, a kisforgalmú patikák problémáiról, a gyógyszerellátó rendszer átstrukturálódásáról, az ellátás várható romlásáról beszélt az alelnök és Ujházi László a Hajdú-Bihar megyei szervezet elnöke. A gyógyszertárak helyzetét a két éve meghozott reformintézkedések hatásai mellett a gazdasági válság tovább rontja. A patikák időn túli tartozása megduplázódott és sok gyógyszertár csak a nagykereskedők kintlévőségének „köszönhetően” nem ment még csődbe.

A sajtótájékoztató után Ujházi László nyitotta meg a rendezvényt melyen az ÁNTSZ észak alföldi regionális intézetének tiszti főgyógyszerész asszonya és egyben az MGYT megyei alelnöke dr. Kokovay Katalin, a debreceni egyetem gyógyszerész karának dékánja prof. dr. Tósaki Árpád és a MOSZ megyei elnöke dr. Lovas Imre is jelen voltak. Köszöntőjében elmondta, hogy nagyon időszerű volt már egy ilyen rendezvény megtartása melyen a kollégák „első kézből” értesülnek a kamara munkájáról. Közvetlenül az alelnöktől hallhatják azt, hogy a legkisebb siker elérése is milyen sok munkát és energiát emészt fel, és mennyire nagy szükség van ehhez a háttérben egy egységes és nem fogyatkozó tagságra.

Ezt követte dr. Hankó Zoltán előadása. Az alelnök beszélt a gyógyszerészek, a gyógyszerészet és a gyógyszertárak mai helyzetéről, társadalmi megítéléséről, a szakmát ért támadásokról. Elmondta, hogy „háború van” melyhez erős hátországra – egy egységes és a hitét el nem vesztő gyógyszerész-társadalomra - van szükség a gyógyszerészet, a gyógyszertárak és így a gyógyszerellátás megmentése érdekében. Az előadás után tiszti főgyógyszerész asszony tartott rövid tájékoztatót a várható változásokról.

A rendezvény zárásaként a megyei elnök mondott néhány szót az aktualitásokról, a taglétszám, a patikák számának alakulásáról a megyében. Beszélt még a helyi médiákkal kialakított jó kapcsolat fontosságáról, a továbbképzéssel kapcsolatos tudnivalókról, a patikákban várható ellenőrzésekről és a 2009-es év kamarai rendezvényeiről. (Ujházi László)