Öt éves a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal


A NEK ünnepi ülésén Éger Istán, az orvosi kamara elnöke beszámolt az elmúlt öt év tevékenységéről.

Május 21-én volt öt éve, hogy Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök megnyitójával indult útjára a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal, melynek munkájába a kamara a kezdetektől fogva bekapcsolódott. A jubileumi ülésre az MTA épületében került sor, a köszöntőt ezúttal is Mádl Ferenc volt köztársasági elnök mondta. Ezt követően dr. Éger István MOK elnök a kerekasztal titkára részletesen beszámolt az elmúlt öt év tevékenységéről. A kormánypártok és a kormány a kerekasztal munkájában nem vettek részt s ez az eredményességet is behatárolta, ugyanakkor a kerekasztal működése sikeresnek tekinthető, mert több alkalommal is hozzájárult egyes politikai döntések korrigálásához (pl. több biztosítós modell), illetve az egészségügy minden területén feltárta az anomáliákat és a teendőket is. Éger István beszámolójában kitért arra is, hogy a kerekasztal számos alkalommal foglalkozott a gyógyszerészet helyzetével és a megállapításai ma is érvényesek. A kerekasztal az MGYK jelen lévő képviselőinek kérésére a soron következő ülésén újra foglalkozik a gyógyszerészettel, különös tekintettel az Európai Unió bíróságának május 19-i döntésére. Az ünnepi ülésen a kamarát dr. Horváth Tamás elnök és dr. Hankó Zoltán alelnök képviselte.

 

Határozat

A Nemzeti Egészségügy Kerekasztal következő időszakra vonatkozó tevékenységének terve

Aktív szerepvállalás az egészségkultúra egészére kiterjedő egészségpolitika kialakításában és végrehajtásában. Részvétel az új demokratikus társadalmi szerződés létrehozásában.

- A korcsoportos egészségi szükségletek feltárásának és az egészségi szükségletek kielégítésének támogatása,

- az egészségi szükségletek – egészségügyi ellátás – erőforrások, működési feltételek dinamikus egyensúlyát létrehozó intézményes feltételek kialakításában való kezdeményező, javaslattevő, döntésértékelő részvétel.

Közreműködés az egészségügy rendszerében eddig okozott károk felszámolásában, a hazánk jövőképét meghatározó és felépítő politikát támogató tervezési rendszer és az egészségpolitikát megvalósító tervezés elemeinek kialakításában és megvalósításában. (A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal 5 éves munkája ahhoz a felismeréshez vezetett, hogy az emberközpontú egészségpolitika önmagában nem valósítható meg, csak az emberközpontú, alkotó erőket felszabadító közpolitika egyik fontos, harmonikus elemeként, a többiszakpolitikával – kultúrával – együtt.)

Mindennek kiinduló lépése a korábban közzétett „A társadalmi egészségbiztosítás intézményének meghatározásáról és fejlesztésének feladatairól” szóló Országgyűlési Határozati javaslat megtárgyalása, társadalmi közmegegyezés szintű elfogadtatása, mivel ez körvonalazza a jelenleg hiányzó intézményesített egészségpolitikát, majd a NEK – és számos szakmai és civil szervezet által is – támogatott, és korábban a Parlamentnek több alkalommal sikertelenül benyújtott „A társadalmi egészségbiztosítás ellátásairól” című törvényjavaslat tárgyalása és törvényre emelése.

Budapest, 2009. május 21.

Kapcsolódó dokumentum >>