Romlik a patikák likviditása


A Magyar Gyógyszerész Kamara szerint romlik a patikák likviditása, s az idén tömegével "dőlhetnek be" gyógyszertárak a finanszírozási nehézségek miatt - mondta Hankó Zoltán, a szervezet országos alelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Nyíregyházán.

A patikák a gazdasági-pénzügyi válság kedvezőtlen hatásai mellett a liberalizáció káros következményeivel is küzdenek. A múlt év végén a teljes gyógyszertári kintlévőség meghaladta a 42,4 milliárd forintot - közölte a kamarai tisztségviselő.

Hozzátette: két év alatt a likviditási romlás mutatója meghaladta a 10 milliárd forintot, s a lejárt tartozások is megduplázódtak, a 2006-os 2,7 milliárdról 2008 végére 5,6 milliárdra nőttek.

Hankó Zoltán azt mondta: különösen a kistelepüléseken lévő, kis forgalmú gyógyszertárak bezárása várható, de a nagyobb településeken is kerülhetnek a gyógyszer-nagykereskedelmi cégek tulajdonába fizetési nehézségekkel küzdő patikák.

Közlése szerint ez egyrészt nem jó a betegeknek, hiszen települések maradhatnak ellátatlanul, másrészt a szakmának sem, mert a forgalmazó kerül "diktálási pozícióba", s háttérbe szorulhat a gyógyszerre szorulók érdeke.

A kamara alelnöke kifejtette: a gyógyszerészeknek nagy a társadalmi felelősségük, hiszen a válság miatt erősödnek a szociális gondok, s a nehéz helyzetbe kerülő embereknek romlik az egészségi állapotuk is. Éppen ezért szükség van egy új típusú patikai ellátásra, az úgynevezett "gyógyszerész gondoskodás" kialakítására - hangsúlyozta.

Mint hozzátette, ez azt jelenti, hogy a patikusoknak segíteniük kell a gyógyszerkiváltási nehézségekkel küzdőknek az olcsóbb készítmények kiválasztásában, sőt az öngyógyításban, az öngyógyszerezésben is. Azokat a krónikus betegeket pedig, akik még nem kerültek be az orvosi ellátási rendszerbe, oda kell irányítaniuk, és a későbbiekben is hathatósan támogatniuk kell az orvos-beteg-gyógyszerész kapcsolatokat a jobb együttműködés érdekében.

Hankó Zoltán megjegyezte, hogy minderre a betegek részéről fokozódó igényt tapasztalnak, s az új típusú gyógyszerészi feladat teljesítésének a válság után is lehet haszna a megbecsültségben.