VI. Patika Nap


Az egri Dobó téren a Kígyó patika gyógyszerészei több mint 450 mérést végeztek, vércukorszintet, koleszterint és triglicerid szintet néztek. A mérésen részt vevők 25 százalékánál normál értéken felüli szintet állapítottak meg.

A VI. Patika Nap országos megnyitó ünnepsége idén két helyszínen, egy vidéki és a budapesti gyógyszertárban volt.

A vidéki helyszín az Egerben az 1839-ben alapított Dobó Téri Kígyó Patika. A gyógyszertár erre a napra részlegesen kivonult a Dobó térre, ott végezték el a meghirdetett szűréseket. A megnyitó ünnepségen jelen volt dr. Horváth Tamás, a kamara elnöke, dr. Bódis Lászlóné, országos tisztifőgyógyszerész és Habis László, Eger polgármestere.

Dr. Horváth Tamás a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke Egerben, a Dobó téren rendezett megnyitón elmondta: a rendezvény célja, hogy kinyissák a patikákat a nagyközönségnek, s felhívják a figyelmet a gyógyszerészek felelősség vállalására. Kiemelte, hogy a gyógyszerexpediálás nem kereskedelmi tevékenység, a gyógyszerészet pedig gyógyszerközpontú hivatásból egyre inkább emberközpontúvá válik. Az eseményen megjelent Habis László polgármester is, aki elmondta: nagy szükség van a patikusok tapasztalatára, s reméli ez az esemény nem a betegügyre, hanem az egészségügyre irányítja a figyelmet. Dr. Bódis Lászlóné országos tiszti-főgyógyszerész úgy fogalmazott: a patikusok a beteg szervezet és a lélek gyógyításáért dolgoznak. Jót tenni másokért pedig nem szakma, hanem hivatás.

Az egri Dobó téren a Kígyó patika gyógyszerészei több mint 450 mérést végeztek, vércukorszintet, koleszterint és triglicerid szintet néztek. A mérésen részt vevők 25 százalékánál normál értéken felüli szintet állapítottak meg.

A megnyitó másik helyszíne a budapesti Fodor gyógyszertár. A kamarát itt dr. Balázs Ilona alelnök dr. Szabó Sándor tiszteletbeli elnök, dr. Hetényi László budapesti elnök és dr. Zalai Károly főtitkár képviselte. A kamara meghívást többek között elfogadta még Dr. Medgyaszay Melinda az egészségügyi minisztérium államtitkára és dr. Rádóczyné Dr. Kovács Zsuzsanna, az ÁNTSZ Közép-Magyarországi Regionális Intézetének tisztifőgyógyszerésze.

A Fodor gyógyszertárban ezen a napon szakorvossal végeztek hallásszűrést és allergia kivizsgálást, ugyanakkor tanácsadással szolgáltak az allergiás panaszok homeopátiás kezeléséről, a tavaszi méregtelenítés lehetőségeiről, de volt egészség totó és rajzpályázat is.

A VI. Patika Nap kapcsán az esemény jelentőségéről így nyilatkoztak:

- Horváth Tamás, az MGYK elnöke:

„A patika napot hat évvel ezelőtt, német példa alapján, azért indítottuk el, hogy legyen egy olyan nap, amikor a gyógyszertár, mint egészségügyi intézmény nyitott napot tart a betegek számára.  A nap igazi különlegessége, hogy egyes helyszíneken láthatóvá válik az, ami máskor nem, ilyenkor megtekinthető milyen is egy gyógyszertár igazán belülről. Azokban a patikákban, ahol a körülmények lehetővé teszik, megnyílik az ajtó az officinából, abból a helyiségből, amit a patikalátogatók is ismernek, a gyógyszertár számukra eddig ismeretlen területei felé.

Ezen a napon azonban a gyógyszerészek nem csak a betegeket, hanem a működési területükön élő szakembereket, a politika és társadalmi szaktekintélyeket, intézmények vezetőit, vagyis a széles körű nyilvánosságot is várják. Nem ritka az sem, hogy óvodai, iskolai csoportoknak tárják fel azokat a helyiségeket, amelyekbe egyébként csak az ott dolgozók léphetnek be. Előfordul az is, hogy a lakókörnyezetben élő nyugdíjas klubokból érkezőknek tartanak felvilágosítást, nem csak a betegségek kezeléséről, hanem azok megelőzéséről is.

Nyugodtan kijelenthetem, hogy a Patika Nap fontossága nagyobb, mint valaha. A patikaliberalizáció követően még inkább szükséges a gyógyszerész-beteg közötti bizalmi kapcsolat további erősítése és a társadalom figyelmének felhívása arra, hogy a biztonságos gyógyszerellátás alappillére a gyógyszertár. Kiváló alkalom erre a Patika Nap, amikor a gyógyszerész ízelítőt tud abból arról, hogy a gyógyszerészi gondozás keretében igénybe vehető szűrővizsgálatoknak és tanácsadásoknak milyen fontos szerepük lehet az egészség megörzésében és az életminőség javításában. Bízom benne, hogy ezen a napon is sikerül eljuttatnunk a lakosságnak azt az üzenetet, hogy a gyógyszerészet gyógyszerközpontú hivatásból emberközpontúvá válik."

 

- Bódis Lászlóné, országos tisztifőgyógyszerész:

”A patika nap egy figyelemfelhívás, amely szerintem kétirányú.  A figyelemfelhívás egy ilyen napon nem csak a gyógyszerészektől irányul a lakosság felé, hanem a gyógyszerészeknek is érezniük kell, hogy mit vár el tőlük a lakosság. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hiszen a gyógyszerészek lehetőségei ma már nagyon tágak, és ezért mindenképpen segíteni kell őket abban, hogy eldöntésék: mi az amit tőlük, és mi az, amit az orvosoktól várnak el a betegek. Egy ilyen nyílt nap kitünő alkalom arra, hogy ezt a gyógyszerészek felmérjék."

 

- Fári István, a szervezésben oroszlánrészt vállaló Galenus Kiadó igazgatója:

A VI. Országos Patika Napot is minden gyógyszerész a saját gyógyszertárában rendezi meg, melyhez a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Galenus Kiadó szakmai és médiatámogatást nyújt. Az egyes patikák maguk dönthetik el, hogy milyen módon mutatják be a gyógyszerészi munka kulisszatitkait az érdeklődőknek, tartanak-e ingyenes szűrővizsgálatokat vagy rendeznek-e valamilyen egyéni programot saját gyógyszertárukban. Mi ehhez a keretet biztosítjuk – az egységes arculati elemektől, a VI. Országos Patika Naplogóján át, a hirdetések kreatív anyagain keresztül – médiatámogatással és szakmai, módszertani útmutatókkal segítjük a rendezvény sikerét, de a lényeg a helyi megvalósításban rejlik. Idén olyan témát állítottunk a középpontba, amely Magyarország szinte egész lakosságát érinti és a gyógyszerészeknek is komoly kihívást jelent. Így esett a választás az allergia témára, mely napjaink urbanisztikus ártalmainak következménye és sokak számára jelenti az életminőség romlását. Ezzel a népbetegséggel nap mint nap találkoznak a gyógyszerészek, mi pedig a magunk módján igyekszünk támogatástnyújtani nekik a figyelemfelhívó, országos eseménnyel.

 

- a Dobó Téri Kígyó Patika szakgyógyszerésze, Dr. Kóró András:

”A hatodik patika nap nekünk idén, itt Egerben, más mint a többi. Az esti hírekben néhány másodperc erejéig ránk figyel majd az ország. Ránk, gyógyszerészekre Egerben és ránk, gyógyszerészekre Magyarországon. Mi pedig egész nap, és természetesen egész évben, betegeinkre. Akik - úgy veszem észre - egyre inkább számítanak ránk és megbíznak bennünk. Nem hiába hangzik napjában sokszor az ismert mondat: ... kérdezze meg gyógyszerészét. Őszintén: nem bántam meg, hogy gyógyszerész lettem.”

- a Fodor gyógyszertár szakgyógyszerésze, Dr. Fodor Dezsőné

"Évek óta nagy figyelmet és gondot fordítunk arra , hogy ezen a napon még többet nyújtsunk betegeinknek, és azoknak, akik tenni akarnak egészségük megőrzése érdekében. Munkánkat szolgálatnak tekintjük. Köszönjük mindazoknak, akik felkeresnek minket, elfogadják a gyógyszerészi gondozás keretében működő tevékenységünket, tanácsainkat, megtisztelnek bizalmukkal, elismerik tudásunkat és munkánkat. Naponta többször hangzik el: köszönöm a segítségét, megértését, türelmét, kedvességét.

Tudás, tisztesség, türelem. Ezért érdemes dolgozni egész évben és egy életen át."

Módszertani útmutató >>

patika nap plakát >>

patika nap szórólap >>