„Kérdezze gyógyszerészét” programot indít a Gyógyszerészi Gondozási Bizottság


A Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság 2009. évi első ülését január 12-én tartotta.

 

A Bizottság üdvözölte az egészségügyi salátatörvénnyel életbe lépett változásokat, mely nagy lehetőséget jelent a gyógyszerész szakmának. Ennek alapján kiemelten fontosnak tartja, hogy a gyógyszerészi gondozási tevékenységek betegek számára is látható szolgáltatásai lehetőleg minél több gyógyszertárban elérhetőek legyenek, illetve ez megfelelő média figyelmet is kapjon. Ennek alapján a Bizottság 2009. februárjától a „Kérdezze gyógyszerészét” program elindítását kezdeményezi. A betegtájékoztatás irányába történő nyitás érdekében a Bizottság úgy döntött, hogy a http://www.gyogygond.hu/ honlapot megbontja lakossági és szakmai oldalra. A lakossági oldalon elérhető lesz, a metabolikus program betegtájékoztatója, mely gyógyszertárakban érhető el ez a program, továbbá a kialakítandó kérdezzen gyógyszerészéről program anyagai. A Bizottság szeretné segíteni a gyógyszerészeket a konzultációs sarok kialakításában. Ennek érdekében egy tájékoztató anyagot állít össze, melyben a jogszabályi háttér és konzultációs sarok minták szerepelnek.

A Bizottság megtárgyalta a szakmai és betegtájékoztatásra szolgáló lapokkal való együttműködést is. Ebben lehetőségeihez képest igyekszik mind a gyógyszerészeket, mind az orvosokat, mind pedig a betegeket a gondozási területekről tájékoztatni.

A Bizottság az elkövetkezendő hónapok fontos területének érzi a gyógyszerészi gondozás területén a gyógyszerészi és asszisztensi, szakasszisztensi kompetenciák meghatározására szolgáló irányelv kidolgozását.
A Bizottság 2009. évi első félévi továbbképzési programját is véglegesítette, mellyel kapcsolatos tájékoztatók a szakmai lapokban, és a http://www.gyogygond.hu/ honlapon elérhetőek.


Dr. Hankó Balázs
Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság

2009. I. félévi továbbképzések >>