A profitérdek és a társadalom érdeke ütközik - Sikeres volt az MGYK II. Vándorgyűlése


A profitérdek és a társadalmi érdek jelenleg szembe megy egymással akkor, amikor a patikaláncokban különböző agresszív marketing eszközökkel olyan forgalomkoncentrációt hoznak létre, amely átrendezi a gyógyszerellátás térképét, hangsúlyozta Horváth Tamás Miskolc-Tapolcán.

Az MGYK elnöke a kamara II. Vándorgyűlésének záró fórumán vetette fel ezt a problémát, utalva azokra az éppen folyó akciókra, amelyek keretében egyes patikák száz forint kedvezményt adnak minden egyes beváltott vény után. Az elnök szerint elfogadhatatlan, hogy akár tízezres nagyságrendű közpénzt vonzanak magukhoz párszáz forint kedvezmény ígéretével azok, akik felajánlják ezeket a kedvezményeket. A kamara ezért azt szeretné elérni, hogy a támogatott gyógyszerek körében adható kedvezmény szűnjön meg. Az OEP részéről jelen lévő Molnár Márk főosztályvezető elismerte ugyan, hogy az ilyen akciók a finanszírozónak is kárt okozhat, de mint mondta, a hatályos szabályozás sajnos ezt lehetővé teszi. Az MGYK elnöke ugyanakkor azt kérte az OEP képviselőjétől, hogy próbáljanak meg közösen megoldást találni erre a problémára.

A jelen lévő gyógyszerészek az ilyen akciókról, úgy vélekedtek, hogy a lakosság számára kínált ilyen kedvezmények nem csak a piac átrendeződését, hanem fogyasztásösztönzést is előidézhet, ami semmiképpen nem lehet célja az államnak. Hozzáfűzték azt is, hogy a patika egészségügyi intézmény, tehát nem kereskedelem folyik benne, így elfogadhatatlan számukra a támogatott gyógyszerek körében a kereskedelemben használt árengedmény alkalmazása. Az MGYK Nógrád megyei területi szervezetének elnöke ugyanakkor arra a náluk tapasztalható tendenciára hívta fel a figyelmet, miszerint vannak olyan orvosok, akik telefon keresztül diagnosztizálják a beteget, majd célirányosan egy gyógyszertárba juttatják el a receptet, ahonnan a betegnek házhoz viszik a felírt készítményt. Az OEP főosztályvezetője erre a problémafelvetésre azt válaszolta, hogy a hatályos jogszabályok szerint az orvos-beteg találkozásnak mindenképpen meg kell történnie, ezt követően azonban nincs mód arra, hogy a vény mozgását nyomon lehessen követni. Amennyiben konkrét példa van Nógrád megyében arra, hogy az orvos nem találkozik fizikailag a pácienssel, akkor feljelentést kell tenni.

Molnár Márk az extra vonalkód kapcsán kifejtette, hogy ennek bevezetése mindenképpen a patikusok érdekét szolgálja, hiszen a jelenlegi adatrögzítés időt vesz igénybe, a változtatást bevezetését követően pedig egyszerűbben tudnak majd a patikusok expediálni.

Az MGYK II. Országos Vándorgyűlésének első napján egyebek mellett szakmai, szakmapolitikai aktualitásokról esett szó. Az egészségügyi minisztérium részéről jelen lévő főosztályvezető-asszony, Héjja Mária ígéretet tett arra, hogy a február 11-ei kormányülésen Székely Tamás miniszter előterjeszti azt a kormányrendeletet, amely megoldaná a finanszírozási előleg folyósításának akadályát. A vándorgyűlés második napján a gyógyszerészi gondozás aktuális szakmapolitikai szempontjait tekintették át, és előadások hangzottak el a metabolikus szindrómáról, a generikus program különböző aspektusairól, a gyógyszertári liberalizáció következményeiről valamint a gyógyszerellátás minőségéről. Az esemény záró napján a gyógyszerészek helyes kommunikációjának fontosságáról és ez elektronikus gyógyszerügyről esett szó.

A vándorgyűlésen elhangzott előadások szerkesztett változata a Gyógyszerészi Hírlap márciusi számában lesz olvasható.