Csak a magyar oltóanyagot lehet kapni a patikákban - Magyar Hírlap


Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke arról tájékoztatott, hogy nálunk csak a hazai vakcinát lehet megvásárolni a patikákban, mert a világjárvány miatt az oltóanyag-előállítással foglalkozó cégek előre lekötötték kapacitásaikat.

Hosszú hetek óta tart az emberek beoltása az újinfluenza vírusa, a H1N1 ellen. Kérdés, mit tehet, aki valamilyen okból nem a magyar vakcinával szeretné beoltatni magát. Elvben ennek sincs akadálya - válaszolta kérdésünkre a gyógyszerek magyarországi törzskönyvezését is végző Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) -, mert az úgynevezett centralizált eljárással engedélyezett készítmények - ez esetben a Focetria, a Celvapan és a Pandemrix - az Európai Unió összes tagállamában forgalmazhatók. Megvan tehát a lehetőség, hogy az Európai Gyógyszerértékelő Ügynökség által engedélyezett három külföldi vakcina a hazai gyógyszertárakba kerüljön, hiszen érvényes forgalomba hozatali engedélyük van Magyarországon, tehát az orvos is bármelyiket fölírhatja.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke arról tájékoztatott, hogy nálunk csak a hazai vakcinát lehet megvásárolni a patikákban, mert a világjárvány miatt az oltóanyag-előállítással foglalkozó cégek előre lekötötték kapacitásaikat. A páciensnek két lehetősége marad: külföldön maga szerzi be a másutt gyártott oltóanyagot, vagy pedig igénybe veszi egy magyar futárcég szolgáltatását.

Nem kértek még másféle oltóanyagot a Borsi Éva szegedi háziorvos körzetébe tartozók. A szakember elmondta, hivatalosan nem kapott értesítést arról, hogy elvben uniós vakcinát is fölírhat európai receptre, az információnak maga járt utána, és tudomása szerint minden kollégája így van ezzel. Az orvosok kezdetben hetente, ma már naponta küldenek jelentést a felhasznált oltóanyagok számáról az ÁNTSZ-nek. Borsi Éva a körzetének egynegyedét oltotta be eddig, tapasztalatai szerint az oltást kérő pácienseinek száma nagyjából egyezik azokéval, akik lemondanak az immunizálásról.