Csak a non-stop patika nyújthat többletszolgáltatást - Forrás: STOP/Délmagyarország


Csak 24 órás nyitva tartású patika alapítását támogatná a csongrádi önkormányzat, a városvezetés szerint a helybeliek számára ez jelentene többletszolgáltatást - ilyen települési különvéleményre még nem volt példa a megyében.

Úttörő módon Csongrád csak azzal a feltétellel támogatja a város  ötödik gyógyszertárának megnyitását, ha a Pharmainvest csoporthoz tartozó Feketesas Pharma Kft. nonstop működtetné Dob utcai Pingvin Patikáját.

Az önkormányzat pénteki ülésén egyértelművé vált, hogy a képviselők - egy kivételtől eltekintve - ódzkodnak egy új gyógyszertár betelepülésétől, mondván, a helyi patikák ellehetetlenülhetnek, ha csökken a forgalmuk, és ez akár elbocsátásokkal is járhat.

A szakma követeli, hogy az állam korlátozza a patikaalapítást, vagyis a jövőben ne lehessen valódi minőségi többletszolgáltatás - 24 órás szolgálati rend, folyamatos ügyelet - nélkül új gyógyszertárat nyitni. Az ÁNTSZ-nek lehetősége van arra, hogy a kamara és a település véleményének figyelembevételével mérlegeljen, milyen szolgálati - nyitvatartási és ügyeleti - rendben működhet egy új patika - írja a Délmagyarország.

A Délmagyarország cikke Csongrádi különvélemény patikaügyben

Csongrád - Csak 24 órás nyitva tartású patika alapítását támogatná a  csongrádi önkormányzat, a városvezetés szerint a helybeliek számára ez jelentene többletszolgáltatást - ilyen települési különvéleményre még  nem volt példa a megyében.

A tiszti főgyógyszerész lapunknak úgy fogalmazott: az új Pingvin  Patika szolgálati - így a nyitvatartási és ügyeleti - rendjét befolyásolhatja a Tisza-parti város döntéshozóinak határozata. Úttörő módon Csongrád csak azzal a feltétellel támogatja a város  ötödik gyógyszertárának megnyitását, ha a Pharmainvest csoporthoz tartozó Feketesas Pharma Kft. nonstop működtetné Dob utcai Pingvin Patikáját. Az önkormányzat pénteki ülésén egyértelművé vált, hogy a képviselők - egy kivételtől eltekintve - ódzkodnak egy új gyógyszertár betelepülésétől, mondván, a helyi patikák ellehetetlenülhetnek, ha  csökken a forgalmuk, és ez akár elbocsátásokkal is járhat. A városatyák úgy foglaltak állást, hogy csak a 24 órás nyitva tartás jelentene valódi többletszolgáltatást. Ez a vélemény egybeesik a gyógyszerészkamara álláspontjával. A szakma követeli, hogy az állam korlátozza a patikaalapítást, vagyis a jövőben ne lehessen valódi minőségi többletszolgáltatás - 24 órás szolgálati rend, folyamatos ügyelet - nélkül új gyógyszertárat nyitni.

A Kabay Patika heti 54 órát tart nyitva.

- Most készenléti ügyelet működik a csongrádi gyógyszertárak között, a  betegeknek hol ide, hol oda kell menniük gyógyszerért. Mi erre a problémára szeretnénk megoldást találni, ezért ragaszkodunk a nonstop nyitva tartáshoz - mondta lapunknak Bedő Tamás, aki 2006-ban - a szocialista-liberális parlamenti többség tagjaként - megszavazta a patikaliberalizációs törvényt. A polgármester megjegyezte, annak a törvénynek több passzusa is beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és most azért fogalmazhattak meg különvéleményt, mert a jogszabály lehetőséget ad rá. Ugyanakkor egyetért azzal a felvetéssel, hogy településméret szerint szét lehetne választani a többletszolgáltatás jelentését, jelenleg ugyanis a napi 24 órás, a heti 60 órás, illetve a 40 órás nyitva tartás és folyamatos készenlét egyaránt annak minősül a törvény szerint.

- Amíg nem láttam az önkormányzati határozatot, nem tudok nyilatkozni az ügyről. Annyi bizonyos, hogy Csongrád döntése befolyásolhatja a mi döntésünket - felelte érdeklődésünkre Boros Péter megyei tiszti főgyógyszerész. Az ÁNTSZ-nek lehetősége van arra, hogy a kamara és a település véleményének figyelembevételével mérlegeljen, milyen szolgálati - nyitvatartási és ügyeleti - rendben működhet egy új  patika. Boros Péter elárulta, mióta megváltozott a gyógyszertárak létesítésének jogi szabályozása, Csongrád az első a megyei települések sorában, amely nem ért egyet a patikaalapítók nyitva tartásra vonatkozó ajánlatával.

Kamara kontra Pharmainvest

Kemény kritikát fogalmazott meg a megyei gyógyszerészkamara elnöke a Pharmainvest szándékaival kapcsolatban pénteken, a csongrádi  képviselő-testületi ülésen. Kőhegyi Ferenc azt mondta, a cégcsoport célja, hogy erőszakos módszerekkel tönkretegye a jól működő helyi  patikákat. Megkeresésünkre Vargáné Pipicz Andrea, a harmainvesthez tartozó Feketesas Pharma Kft. irodavezetője leszögezte, valójában a  kamara az, amely kartellezni próbál egy szabadpiaci helyzetben. A cég új gyógyszertárai - így a csongrádi is - teljesítik a törvényben 
foglalt többletszolgáltatás kritériumait