Közlemény


Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága tegnapi ülésén volt napirenden az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/6645. sz. törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok tárgyalása. A Bizottság kormánypárti többsége a Házszabály alapján túlterjeszkedőnek minősítetve egy döntéssel elutasította mindazon módosító javaslatok tárgyalását, amelyeket kormánypárti és ellenzéki képviselők nyújtottak be - az elmúlt hónapok egyeztetései során érintett pontokban - a gyógyszer-gazdaságossági törvény módosítására. A módosító javaslatok a gyógyszerellátás stabilizálására, az ellátásbiztonság és a gyógyszerbiztonság helyreállítására, a gyógyszerészszakmai tevékenység végzésének garanciáira és a gyógyszertári munka mindennapi gyakorlatát gátló pontatlan szabályok javítására terjedtek ki. A javaslatok a politikai és gazdasági realitások figyelembe vételével készültek és nem érintették sem a költségvetést, sem a gyógyszerkasszát.

A gyógyszerészek számára nagy csalódás, hogy ezek a javaslatok nem kerülhetnek a Ház elé a részletes vita során. Azt reméltük, hogy ezekkel van lehetőség az egészségügyben a közel két évig tartó liberális ámokfutás következményeiben a kármentésre. Azt gondoltuk, hogy ezekben a javaslatokban is van lehetőség a felelős együttgondolkodásra a kisebbségi kormány egészségügyi minisztériumával, és van lehetőség egyeztetésekkel eredményt elérni. Azzal, hogy a javaslatok nem kerülhettek a Ház elé, elveszett az esélye annak, hogy a gyógyszertár létesítés és tulajdonlás módosításával és a gyógyszerész szakmai kompetenciák megerősítésével már rövid távon helyreállítható legyen az ellátásbiztonság és a gyógyszerbiztonság.

A gyógyszerész szakma fenntartja az igényét az elutasított, a gyógyszertárak biztonságos és gazdaságos működéséhez szükséges törvénymódosításokra. Mivel ezekre most nem kerülhetett sor, a gyógyszerellátás jelenlegi és jövőbeni problémáiért a felelősség a kormányt terheli. A gyógyszerészek a következő időszakban is mindent megtesznek a lakosság gyógyszerellátásának biztosítására.

Budapest, 2008. november 27.