Lefölözik a vakcina hasznát - Magyar Hírlap


Csak közvetve vesznek részt az új influenza elleni, térítéssel adható vakcina terjesztésében a magyarországi gyógyszerforgalmazó nagykereskedők, mert kormányzati utasításra kizárólagos szerződést kötött a gyártó Omninvest és az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI).

Az EKI a betárazáson kívül még soha nem foglalkozott gyógyszer-kereskedelemmel, ezért a patikáknak fenntartásaik vannak. Csupán néhány nagykereskedő veszi ki a részét a H1N1 elleni vakcina terítéséből, és ők is csak logisztikai szolgáltatást nyújtanak. Ettől azonban nem gyorsul a kiszállítás. "Az EKI nincs felkészülve arra, hogy akár naponta többször is felvegyen rendelést egy-egy gyógyszertártól, és még ki is szállítsa a terméket" - mondta lapunknak Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. kereskedelmi és marketingigazgatója. A patikák naponta akár háromszor is jelzik igényüket, és kettő-négy, de legrosszabb esetben 24 órán belül megkapják a gyógyszereket. Az EKI-től azonban hetente legfeljebb egyszer rendelhetnek vakcinát, többnapos átfutással. "Sok kézen megy keresztül az igénylés, mire eljut a Hungaropharmához, és autónk csak ezután indul el a telephelyre, hogy felvegye az oltóanyagot, majd eljuttassa a patikához legközelebbi céglerakathoz" - mondta Feller.
A szerződés nemcsak kizárólagos, hanem titkos is. Németh Zsolt, az Omninvest szóvivője szerint az irat a nyilvánosságra nem tartozó adatokat is tartalmaz. "A bank sem teszi közzé, hogy a pénzszállítója mikor hová megy. Ez a szerződés szállítási időpontokat, útvonalakat, instrukciókat tartalmaz" - mondta. Így akarják elkerülni, hogy illetéktelen kezekbe jusson az oltóanyag. A terítés mellett gondok vannak a mennyiséggel is. A vakcina körüli, szinte mindennapos botrányok miatt nem tudják kiszámítani, hogy egy-egy településen hány előre töltött fecskendőre van szükség. Feller szerint a patikák a lehető legalacsonyabb készletet fogják tárolni - csomagonként húsz adag -, de a kistelepüléseken még néhány megmaradt vakcina is kockázatos anyagilag, mert elviheti a többi termék hasznát is. Még az sem világos, hogy a háziorvosok kitől kapnak majd pénzt az oltásért. Értesülésünk szerint erre a tárcának külön kerete van, de a háziorvosok nem sok reményt fűznek a kifizetésekhez.