Patikák csődközelben - Duna TV


1000 gyógyszertár van csődközeli állapotban - ezt állítja a gyógyszerész kamara. Sorsuk gyakorlatilag a hitelező nagykereskedelmi cégektől függ. Közben pedig jövőre a gazdasági válságra hivatkozva tovább csökken az állami támogatás.

Horváth Tamás, elnök, Magyar Gyógyszerészi Kamara: - Én is gyakorlatilag kisvárosban vagyok patikus. Tehát ott az ember ismeri a beteget.

R: - A gyógyszerész kamara elnöke a kistelepüléseken működő patikák előnyeit sorolja. Pedig a kisboltokhoz hasonlóan éppen ezek vannak veszélyben.

HT: - A költségvetési törvényben kevesebb, mint egyharmadnyi támogatási alapot szabtak meg. Nem 650 milliót, hanem 180 milliót.

R: - A szakminisztérium azt mondja: valóban megváltozik jövőre a támogatás. Úgynevezett szolidaritási díjat osztanak majd szét körülbelül 260 patika között.

Héjja Mária, főosztályvezető, Egészségügyi Minisztérium: - Egy településen egyedül működő, egy gyógyszerészt foglalkoztató gyógyszertárak fognak a jövőben támogatást kapni.

Szabó Ferenc, elnök, Gyógyszer Nagykereskedők Szövetsége: - 2-300 patika van a 2400-ból szerintem, vagy 400 van, amelyik azt mondom, hogy nagy üzlet. A másik kétezerből 1000 az elműködik, 1000 meg szerintem praktikusan csődben van.

R: - A gyógyszer nagykereskedőket tömörítő szövetség elnöke azt mondja: ez az 1000 patika kizárólag azért nem ment tönkre, mert a kereskedők még hiteleznek nekik.

SzF: - A gyógyszer nagykereskedőknek általában nincs tapasztalata a gyógyszertár üzemeltetésben, ráadásul ezek olyan vállalkozások, amelyek csődbe mentek, úgyhogy nem gondolom, hogy ezeket nagy számban érdemes lenne átvenni. Ezeken a településeken akkor meg fog szűnni a gyógyszertár.

R: - Szabó Ferenc szerint a gondot az okozza, hogy 2006 óta nem változott az árrés tömeg, de közben 400 új gyógyszertár nyílt. Azaz ugyanannyi pénzen többen osztoznak. A minisztérium azonban jelenleg nem tervezi a patika létesítés szigorítását.