10 lakosból 9 patikában vásárol gyógyszert


10 lakosból 9 kizárólag patikában vásárol gyógyszert - derült ki a Sziapszis Kft. által végzett felmérésből. A patikán kívül vásárlók aránya Budapesten a legnagyobb, a patikahűség pedig az életkor előrehaladtával jelentősen nő.

A lakosságnak mindössze csak 12 százaléka vásárol gyógyszert patikán kívül, hipermarketben, drogériában vagy benzinkútnál – derül ki a WEBBeteg egészségportál és a Szinapszis Kft. által közösen végzett, 1000 fő bevonásával lebonyolított lakossági kutatásból.

A felnőtt magyar lakosság körében végzett, véletlenszerű telefonos megkérdezéssel lebonyolított kutatás célja a gyógyszervásárlási szokások, a patikahűség és a patikán kívüli vásárlások vizsgálata volt.

A felmérésből az derült ki, hogy a lakosság túlnyomó többsége - 10 lakosból 9 - még mindig a patikákból szerzi be a szükséges recept nélkül kapható gyógyszereket. A gyógyszertárakhoz ragaszkodók aránya az életkor emelkedésével nő: 35 év alatt 83 százalék, míg 55 év felett már több mint 90 százalék. Leginkább az idős nyugdíjasok ragaszkodnak patikájukhoz, ám ehhez az is hozzájárulhat, hogy ők sokkal gyakrabban váltanak ki csak patikában elérhető vényköteles gyógyszereket.

A lakosság fele patikahű

A felmérésből az is kiderült, hogy minden második vásárló ugyanabba a patikába tér vissza, további 20 százalék pedig az esetek döntő többségében ugyanott vásárol. Az életkor előrehaladtával nő a patikájukhoz hűek aránya, míg fiatalabbak esetében változó az éppen választott patika.

A választásban döntő szerepe van annak, hogy az adott patika a lakóhelyhez, munkahelyhez vagy a rendelőhöz közel essen (79%) , ám befolyásoló tényező a kiszolgálás színvonala (20%) vagy a széles termékválaszték (11%) is. A patika fekvése minden korosztályban döntő ismérv, míg a kiszolgálás színvonalának és a  széles termékválasztéknak idősebb korban van jelentősebb szerepe, ellentétben a nyitvatartási idővel, ami leginkább a fiatalok körében fontos szempont.

Patikán kívüli vásárlás

Településtípus szerint Budapesten a legmagasabb a patikán kívül vásárlók aránya (18%), nemek tekintetében nincs szignifikáns különbség. Ezen gyógyszerbeszerzések mintegy háromnegyede a drogériákra koncentrálódik, közel minden ötödik vásárlás hipermarketekben, míg körülbelül 10 százalék benzinkúton történik.

Elvétve arra is van példa, hogy a gyógyszert más helyről szerzik be – legyen szó akár vényköteles vagy vénynélküli termékről. Összesen mintegy 5 százalék azoknak az aránya, akik vásároltak már gyógyszert az interneten (1%), patikában vényköteles gyógyszert recept nélkül (1,5%), ismerőstől (1,5%) vagy piacon (1%).

Az ilyen alternatív csatornákon át történő beszerzés főleg a fiatalokra jellemző, a vásárolt termékek pedig jellemzően fájdalomcsillapítók és vitaminok. A fiatalokra egyébként is jellemző, hogy a gyógyszerválasztást az ismerősök tapasztalatai befolyásolják, míg az orvos ajánlása az idősebb korosztályra van hatással.

(WEBBeteg)