80 ezer antibiotikum-halál Kínában


Az antibiotikumok helytelen használatától évente 80 ezer ember hal meg Kínában.

Az antibiotikumok helytelen használata következtében fellépő káros hatások miatt évente nyolcvanezer embert hal meg Kínában - adta hírül a Csungkuo Csingnien Pao (Zhongguo Qingnian Bao) kínai ifjúsági napilap. A kórházi ellátásban részesülő betegek 74 százaléka, a járóbetegek közül pedig 21 százalék kapott valamilyen antibiotikumot 2007-ben, és ez az arány más országokénál sokkal magasabb - közölte a hét elején a kínai Egészségügyi Minisztérium.

"A betegek egy bizonyos százalékán kívül még az orvosok között is vannak olyanok, akik az antibiotikumokat egy univerzális csodaszernek tartják, és ezért az enyhébb betegségek kezelésénél is gyakran használják" - mondta a minisztérium egyik tisztségviselője.

Az újságcikk szerint az antibiotikumokat azért részesítik előnyben, mert a gyógyszerek viszonylag magas ára miatt több bevételre tehetnek szert a kórházak. Egy Kína-szerte 124 kórházban végzett 2004-es felmérés szerint az egészségügyi intézményekben az antibiotikumok adták a gyógyszereladások 26 százalékát. Az utóbbi években ez az arány megközelítőleg 20 százalékra csökkent.


Az egészségügyi hatóságok 2010 februárjáig országszerte mintegy 45 ezer közkórházi orvost fognak kiképezni az antibiotikumok biztonságos, hatékony és gazdaságos használatára.

Forrás: MTI