A gyógyszerek harmada ingyenes lett Szlovákiában - Napi Gazdaság, január 28.


Szlovákiában háromhavonta vizsgálják meg a gyógyszerárakat. Az egészségügyi minisztérium megszabja, hogy az egyes gyógyszerek esetében mekkora hányadot kell állnia a páciensnek és mekkorát az egyes egészségbiztosítóknak (a szlovák piacon az állami mellett működnek magánbiztosítók is)

Idén januártól új gyógyszerárjegyzék lépett életbe Szlovákiában, az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a cél a lakossági és intézményi gyógyszerkiadások csökkentése volt. Az intézkedéssel 1564 készítmény vált teljesen ingyenessé, ez az összes forgalomban lévő készítmény 34 százaléka. További 820 gyógyszer ára legfeljebb 1 euró, ez a teljes mennyiség 18 százaléka. Mindössze 520 gyógyszerfajta drágább 5 eurónál - ennek a körnek 12 százalékos a piaci részesedése.

Az árak mesterséges féken tartása ellenére Szlovákiában sok gyógyszert magasabb áron hoznak forgalomba, mint Európa más államaiban - derül ki a kormánytól független szlovák egészségpolitikai intézet (HPI) felméréséből. Számos gyógyszer ára nálunk sokkal magasabb, mint a környező országokban - állítja Angelika Szalayová, a HPI munkatársa. Szerinte azonos hatás eléréséért néha 40-60 százalékkal is többet fizetnek a szlovákok, mint például Spanyolországban, Franciaországban, Csehországban vagy akár Angliában.

Az egészségbiztosítók éves szinten nagyjából 1-1,1 milliárd eurót költenek a gyógyszerek finanszírozására, ez a teljes pénzügyi keretük mintegy egyharmadának felel meg. Összevetésül, mostani árfolyam mellett ez 285-300 milliárd forintnak felel meg, míg Magyarországon 325 milliárd forintot költöttek támogatásra a gyógyszerkasszából tavaly - igaz, az ellátottak száma magasabb, mint Szlovákiában.

Szlovákiában - hasonlóan Romániához - nem ismerik a gyógyszeriparra kivetett extraadót. Már öt éve működik az egykulcsos, 19 százalékos adórendszer (beleértve az szja-t, az áfát és a társasági adót is), eltörölve a különböző extraadókat és a kiskapukat. Ez viszont a Fico-kormány regnálása óta némiképp változott, ugyanis a kabinet 2007-ben a gyógyszereket terhelő áfa kulcsát 10 százalékra vitte le. Természetesen maguk a gyógyszergyárak 19 százalékos nyereségadót fizetnek be az államkasszába. Patikát bárki üzemeltethet, azzal a feltétellel, hogy gyógyszerészt kell alkalmaznia.