A gyógyszerészkamara felszámolná a liberalizációt - Hirszerzo.hu, június 4.


A parlamentnek és a kormányzatnak egy európai bírósági döntés nyomán kötelessége volna áttekintenie a gyógyszerforgalmazás liberalizációjáról szóló jogszabályt - jelentette ki a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

A bíróság májusban, az Európai Bizottság keresetét elutasítva megállapította: nem ellentétes az uniós alapjoggal, hogy Olaszország és a németországi Saar-vidék tartomány kizárólag a gyógyszerészeknek teszi lehetővé a gyógyszerforgalmazást - közölte az Országos Patikanap központi rendezvényén Horváth Tamás.

Ugyanakkor elismerte, hogy a döntés nyomán nem született a liberalizáció felszámolására irányuló jogalkotási kényszer, vagyis a bíróság nem tiltotta meg, hogy a patikusokon kívül más is árulhasson gyógyszereket.

Az érdekképviseleti vezető emlékezetett arra, hogy Magyarországon 2006-ban kormányzati kezdeményezés nyomán liberalizálták a gyógyszerforgalmazást.

Akkor azzal indokolták a döntést, hogy ez európai uniós tagságunkból fakadó kötelezettség - fűzte hozzá.

Most viszont kiderült, hogy nem ez a helyzet. Sőt, a bíróság indoklásában kimondta, hogy a gyógyszerforgalmazás biztonságára éppen a gyógyszerészek szaktudása a garancia - mondta az elnök.

Arról is beszámolt, hogy a liberalizáció nyomán a 2006-os kétezerről 2500-ra növekedett a gyógyszertárak száma. Korábban ugyanis ötezer lakosonként lehetett patikát nyitni, ám az új szabályozás feloldotta ezt a korlátot. Ez az általános forgalomcsökkenés mellett egyre nagyobb versenyt kényszerít a gyógyszertárakra.

Így a patikák a bevételek maximalizálása érdekében a sűrűn lakott területeken, elsősorban a nagyvárosokban koncentrálódnak és egyre inkább ellátás nélkül maradnak a kistelepülések - sorolta a gondokat Horváth Tamás.

Vagyis bebizonyosodott, hogy szükséges ezen a területen a piac és a verseny korlátozása - mondta a kamarai elnök.

Arról is beszámolt, hogy a magyar gyógyszerpiac forgalma, mintegy 500 milliárd forint évente, amelyből 300 milliárd forintot fedez az egészségbiztosítás gyógyszertámogatás formájában. A maradék 200 milliárdot pedig a lakosság fizeti ki - mondta Horváth Tamás.

A patikanap keretében az Eger központjában, a Dobó téren felállított sátrakban a tájékoztatók mellett ingyenes koleszterinszint-mérést kérhettek az érdeklődők. A rendezvény fő témája egyúttal a Magyarországon hárommillió embert érintő allergia volt.

(Megjelent még: privatbankar.hu, mfor.hu, hirado.hu, echotv.hu, informed.hu)