A lakosság egészségének romlását okozza a gyógyszerdrágulás - mno.hu 2009. március 22.


Már most is spórolnak a gyógyszereken a betegek, a készítmények drasztikus drágulása súlyos következményekkel is járhat ? állítja a gyógyszerészi kamara elnöke. Az Egészségügyi Minisztérium 15 milliárdot akar megtakarítani a gyógyszerkasszán, emiatt több készítmény támogatását is elveszik.

A lakosság fizikai és lelki egészségének romlására és ezzel együtt növekv? gyógyszerfogyasztásra számít a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a válság okozta egzisztenciális bizonytalanságban. Horváth Tamás azt mondja, már középtávon súlyos következményei lehetnek a gyógyszerkiadásokban bejelentett 15 milliárd forintos megszorításnak.

Mennyiségileg alulgyógyszerezettek az emberek. A krónikus gyógyszereket egy kicsit másként szedik, próbálnak spórolni. Ezek jellemz?en olyan orvosságok, ahol beállított mennyiségek vannak, anyagi okok miatt nem lehet felborítani egy krónikus terápiát. Márpedig, ha nincs meg az a vásárlóer?, amivel ezt ki lehet váltani, akkor komoly problémák keletkeznek ? jelentette ki Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

A gy?ri konferencián szóba került a többségükben pályakezd? gyógyszerészek külföldre vándorlása is. ?Ma Magyarországon meg kellene teremteni a lehet?ségét annak, hogy a fiatal gyógyszerészek ne készüljenek Norvégiába vagy Svédországba dolgozni, mint ahogyan egyre inkább ezt teszik. Egy olyan gazdasági helyzetet és olyan állapotokat kellene teremteni, hogy az vonzó legyen számukra, és itt maradjanak.? ? jelentette ki Gangl Teréz, a Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei elnöke. A tanácskozáson elhangzott, a patikaliberalizáció miatt egy év alatt félszáz kis gyógyszertár sz?nt meg a vidéki településeken.