A szegényebb önkormányzatok is megszenvedik a gyógyszerkassza lecsökkentését - Echo TV, április 24.


Hankó Zoltán: Támogatási rendszernek az átalakítása a betegeket olyan módon érint, hogy a számításaink szerint ez év végéig kb. 6-7 milliárdos többletköltséggel kell számolniuk.

Műsorvezető: A szegényebb önkormányzatok is megszenvedik a gyógyszerkassza lecsökkentését. A támogatások megnyirbálása áremelkedést okoz, emiatt egyre többen igényelnek közgyógyellátást, amit az önkormányzatok fizetnek. A települések szerint a kormány az elmúlt években kivéreztette őket, újabb terhet már nem tudnak vállalni

Tudósító: A gyógyszerártámogatási kassza közel 16 milliárd forintja is áldozatul esik a kormányzati megszorító csomagnak. Szakértők szerint azonban ezt a betegek fogják kifizetni.

Hankó Zoltán: Támogatási rendszernek az átalakítása a betegeket olyan módon érint, hogy a számításaink szerint ez év végéig kb. 6-7 milliárdos többletköltséggel kell számolniuk.

Tudósító: Az áremelkedés elsősorban a nyugdíjasokat érinti, ők azonban ezt már nem tudják kigazdálkodni, mondják a nyugdíjas szervezetek.

Zsák Jánosné, Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület: Szomorú tényként tapasztalom, hogy a megemelkedett gyógyszerárakat már nem tudja elviselni a nyugdíjas társadalom azon része, akik a 40-50 ezer forint havi öregségi nyugdíjellátásban részesülnek.

Tudósító: Emiatt viszont többen a helyi önkormányzatokhoz fordulhatnak közgyógyellátásért. Így a kormány megtakarítása újabb teher az önkormányzatoknak.

Gémesi György: Az elmúlt 4-5 év kivéreztetett bennünket, minden felesleges járatot és üresjáratot kiüresítettünk, gyakorlatilag nincs mozgástért, gyakorlatilag az önkormányzatok azzal, hogy ebben az esztendőben már nem csak hogy nominálisan, de reálértékben is kevesebb forrást kaptak, gyakorlatilag kimerültek.

Tudósító: Gémesi György szerint a közgyógyellátás költségeinek növekedése tovább fogja nehezíteni az életöket.