Csökkent a potencianövelők iránti kereslet - Teret nyernek a hamisítványok - webbeteg.hu


A három legnépszerűbb gyógyszer dobozforgalmi adatainak vizsgálatából kiderül, hogy míg 2004-ben még évente közel 250 ezer doboz fogyott el ezekből a készítményekből, addig ez a szám 2008-ra 210 ezer körülire csökkent. A gyógyszerpiaci trendeket a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából a Szinapszis Kft. elemezte.

2004 és 2006 között csak kisebb mértékben – évi 2-2 százalékkal, 2006 – 2007 között viszont több mint 10 százalékkal apadt a kereslet a merevedési zavar kezelésére szolgáló készítmények iránt. 2008-ban stagnált a potencianövelő-piac, a legutóbbi teljes évben gyakorlatilag ugyanannyi készítményt adtak el, mint 2007-ben.

A fent említett gyógyszerek forgalma az elemzői vélemények szerint alapvetően azért csökkent, mert a betegek drágának találják ezeket, és inkább igyekeznek alternatív megoldásokat találni. A feketepiacon ugyanakkor rengeteg a hamisított készítmény, és még ha nem is ártalmasak ezek, gyakran hatástalanok.

Kiket érint a potenciazavar?

Bár a merevedési zavar a 65 év feletti korosztálynál a leggyakoribb, bármely életkorban (gyakran a 40 év alattiaknál is) kialakulhat. A problémát ugyanakkor napjainkban is sokan tabuként kezelik, és nagyon sokan túlzott szemérmesség vagy előítéletek miatt nem mernek segítséget kérni. Pedig érdemes szakemberhez fordulni, hiszen a kiteljesedett, egészséges örömökkel teli szexuális élet hozzátartozik egészségünkhöz. Az orvosok egyre jobban értik a merevedési zavar hátterében álló okokat és egyre jobb és újabb kezelések válnak elérhetővé.

Veszélyesek lehetnek a hamisítványok

A bevált és orvos szakmailag biztonságosnak tartott eljárások sajnos költségesek. Ennek is köszönhető az, hogy a merevedést segítő gyógyszerek a leggyakrabban hamisított készítmények.

Szerencsés esetben csak a pénzét veszíti el a hiszékeny vásárló, azonban előfordulhat, hogy az ismert hatóanyagot más mennyiségben tartalmazzák, esetleg toxikus anyaggal szennyezettek, melynek elfogyasztása akár halálos következménnyel is járhat.

Tanácsos tehát a gyógyszertárban, orvos által felírt gyógyszerkészítményeket megvenni. Fontos, hogy a merevedést segítő készítmények egyénre szabottan kerülnek beállításra, tehát ami a szomszédnak hasznos, más személyre nézve káros lehet.

Gyógyszerpiaci kutatások
A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. rendszeresen elemzi a magyarországi gyógyszerpiac helyzetét partnere, az IMS Health Kft. gyógyszeripari információs társaság adatszolgáltatása, továbbá saját kutatásai alapján.