Eladósodtak a gyógyszertárak - InfoRádió


A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint több száz gyógyszertár összességében 7 és fél milliárd forintos számlatartozást halmozott fel a nagykereskedők felé.

Info Rádió 2009.05.19.

Mv.: A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint több száz gyógyszertár összességében 7 és fél milliárd forintos számlatartozást halmozott fel a nagykereskedők felé. Horváth Tamás szerint, ha nem történik kormányzati intézkedés, megállíthatatlanná válik a gyógyszertárak eladósodása. Szépvölgyi István beszélt Horváth Tamással.

Mv.: A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint több száz gyógyszertár összességében 7 és fél milliárd forintos számlatartozást halmozott fel a nagykereskedők felé. Horváth Tamás szerint, ha nem történik kormányzati intézkedés, megállíthatatlanná válik a gyógyszertárak eladósodása. Szépvölgyi István beszélt Horváth Tamással.

Horváth Tamás: Van egy általános forgalomcsökkenés, ami jórészt a támogatáscsökkentésből ered. A másik az pedig az újonnan létesült, kifejezetten agresszív marketinggel dolgozó gyógyszertáraknak a nagyon erős forgalom – és azon belül is leginkább gyógyszertámogatás – koncentráló hatása, amivel elszívják a többi gyógyszertártól a gyógyszerforgalmat. És végül van egy harmadik tényező. Ez pedig a folyamatosan bővülő gyógyszerválaszték, amikor is negyedévről negyedévre újabb és újabb generikumok jelennek meg. Ennek az összesítése az, hogy kisebb, kevesebb forrásból nagyobb választékot kellene tudni finanszírozni a gyógyszertárak egészének, amit nem tudnak megtenni. A gyógyszer nagykereskedők felé olyan mértékben vannak eladósodva, hogy a nagykereskedők beszerzési kereteket határoznak meg, így a beszerzésük is korlátok közé szorul.

R.: Meddig lehet még húzni a nagykereskedők felé azt, hogy minél később fizessen az adott gyógyszertár?

Horváth Tamás: Hát én azt hiszem, hogy ezt tovább már nem nagyon lehet húzni. Nagyon súlyos jelei vannak ennek, hogy ennek a helyzetnek a végpontja közel áll. Nagyon nagy az az adósságállomány – 7 és fél milliárd forint –, amivel több száz gyógyszertár lejárt határidejű számlán tartozásként tartozik a nagykereskedőknek. És ebben a helyzetben ennek a több száz gyógyszertárnak a sorsa nagykereskedői, gyártói oldal üzletpolitikai döntésétől függ. Amennyiben nem történik a gyógyszertárak jövedelmezőségében és likviditásában változtatás, ami javuló irányba hoz, akkor ezt a nagyon erősen gyorsuló és növekedő eladósodást nem tudjuk megállítani.

R.: Az úgynevezett generikus program évente 20-25 milliárd forintos megtakarítással járna. Mi a kamara álláspontja? Mennyiben segíthet ez?

Horváth Tamás: Egy OECD felmérés szerint Európában harmadikok-negyedikek vagyunk a generikus gyógyszerek arányában és generikus gyógyszereknek az árfekvésében. Ez egy nagyon jó pozíció. Tehát tulajdonképpen a generikus gyógyszereknek megvan már a tere a magyar gyógyszerelésben. Hogyha még valami olyat is lehetne tenni, amivel a létező ellenérdekeltségét a forgalmazóknak – és itt a gyógyszertárakról beszélek – csökkentené, nem kell kitalálni itt a langyos vizet, Európában nyolc-tíz módszer van arra, hogy hogyan lehet az érdekeltségét a gyógyszertáraknak megteremteni a generikus gyógyszerek forgalmazásában. És akkor ez a 3-4. helyünk akár még jobb is lehet, és összességében ez a betegek javát szolgálja.

Mv.: Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökét hallották.