Gyógyszerészi gondozás - Protokoll, továbbképzés


A Gyógyszerészi Gondozás Szakma Bizottásága tájékoztatója

Tájékoztató levél a gyógyszerészi gondozási programokról

Tisztelt Gyógyszerész Nő/Úr!

A Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság (GYGSZB) nevében az alábbiakban tájékoztatjuk a gyógyszerészi gondozási programok jelenlegi helyzetéről és az elkövetkező félévben várható lépésekről.

A GYGSZB a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK), a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) és a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ) együttműködésén alapuló, a gyógyszerészi gondozás egységes elven történő széleskörű elterjedését elősegítő, koordináló szervezetközi bizottság, mely az alapító szervezetek elhatározásából 2007 augusztusában alakult. Feladatai között szerepel a gyógyszerészi gondozási szolgáltatások egységes módszertanának és programjainak kidolgozása, értékelése, lehetőség szerinti kiszélesítése, továbbá az ehhez szükséges költségtakarékos továbbképzések biztosítása. A gyógyszerészi gondozás részletes jogi szabályozásának és finanszírozási rendszerének megalkotásához szakmai hátteret nyújt. A bizottságba az alapító szervezetek 2-2 tagot delegáltak, az elnökséget a szervezetek féléves rotációban látják el, a szakmai titkár személye állandó.

A Gyógyszerészi Gondozási Programok engedélyezéséről, a jogi szabályozás előkészítéséről
A GYGSZB szakmai előkészítése alapján az MGYK, az MGYT és a MOSZ együttműködésével a gyógyszerészi gondozás rendelettervezetének szakmai koncepciója elkészült, a kodifikáció remélhetőleg hamarosan megtörténik. Mivel a gyógyszerészi gondozási programok gyógyszertári végzését ideiglenesen az ÁNTSZ 2008. június 30-ig engedélyezte, fentiekre tekintettel az országos tiszti főorvos a korábban kiadott engedélyeket 2008. szeptember 30-ig meghosszabbította.
A sikeres vizsgát tett gyógyszerészek névsorát a továbbiakban a GYGSZB juttatja el az ÁNTSZ-nek, a gondozási programot újonnan elkezdő gyógyszerészek engedélyét pedig a továbbiakban is az ÁNTSZ regionális tiszti főgyógyszerésze küldi meg a gyógyszerésznek. 

Metabolikus szindróma gyógyszerészi gondozási program  
A szervezetek megállapodásának értelmébenjúlius 1-től a gyógyszerészi gondozási programok koordinálását a GYGSZB végzi.
Tájékoztatjuk, hogy a diabetes prevenciós, a hypertonia, valamint a dyslipidemia program alapjain a GYGSZB kidolgozta az egységesmetabolikus szindróma protokollt. A protokollban jelen vannak a diabates, a hypertonia, a dyslipidemia és az obesitas gyógyszerészi gondozási elemei. A protokoll tartalmazza a gondozáshoz szükséges formanyomtatványokat is. A protokoll augusztus 1-től elérhető a bizottságot létrehozó gyógyszerészi szervezetek honlapján(Magyar Gyógyszerészi Kamara: www.mgyk.hu; Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság: http://www.mgyt.hu/; Magángyógyszerészek Országos Szövetsége: http://www.magangyogyszereszek.hu/). Az adott területekre vonatkozó gyógyszerészi gondozási programot augusztus 1-től csak ezen protokoll előírásai szerint lehet végezni!

AMetabolikus szindróma gyógyszerészi gondozási program végzéséhez szükséges személyi feltételekről
A protokollban lévő gondozási feladatok egyes elemeit (diabetes, hypertonia, dyslipidemia) csak az adott alaptovábbképzésen részt vett és abból sikeres vizsgát tett, ÁNTSZ engedéllyel rendelkező gyógyszerész végezheti.A metabolikus szindróma gyógyszerészi gondozási program teljes körű végzéséhez mindezen alaptovábbképzések (diabates, hypertonia, dyslipidemia) megléte mellett, szükséges egy tréning jellegű ún. Metabolikus IV. összegző továbbképzés elvégzése is, amelyen a protokoll részletes ismertetése mellett tipikus esetek közös megbeszélése történik az előadók irányításával. A Metabolikus IV. továbbképzés résztvevője megkapja a protokollt, valamint ingyenesen kerülnek kiosztásra a sokszorosított mellékletek, betegtájékoztatók, információs anyagok. A Metabolikus IV. összegző továbbképzés sikeres elévégezésről a gyógyszerész és a munkahelye (a gyógyszertár) a gyógyszertárban kihelyezhető igazolást kap a GYGSZB-től.
A GYGSZB célja, hogy minél több gyógyszertár egységesen biztosíthassa a metabolikus szindróma gyógyszerészi gondozásához kapcsolódó valamennyi terület gondozását. Ennek érdekében 2008. második félévében több költségtakarékos (12500 Ft/nap) egy napos továbbképzést is szervez, mellyel a gyógyszerészek elvégezhetik az egyes gyógyszerészi gondozási területek (diabetes, hypertonia, dyslipidemia) még hiányzó alaptovábbképzéseit, valamint az erre épített Metabolikus IV. összegző továbbképzést.

Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság továbbképzéseire való jelentkezés  
Tájékoztatónkhoz jelentkezési lapot mellékelünk, mely a GYGSZB-t alapító szervezetek honlapjáról letölthető. Amennyiben továbbképzéseinken részt kíván venni, a válaszlevélben jelölje meg az Ön által kiválasztott továbbképzést. Továbbképzéseink akkreditáltak. Ezek a továbbképzések 2008. II. félévében a metabolikus szindrómáról szólnak, illetve egy öngyógyítással foglalkozó továbbképzést is meghirdetünk. Az akkreditált továbbképzések díja 12500 Ft/nap. A továbbképzések időtartama 8x45 perc, amellyel 16 kreditpont szerezhető.
Amennyiben a metabolikus szindróma valamelyik területére szervezett alaptovábbképzésre jelentkezik, a válaszlevélben jelölje meg azt is, hogy az adott terület gyógyszerészi gondozási tevékenységének végzéséhez szükséges műszerre a gyógyszertárnak szüksége van-e. Ez a testzsír mérésre alkalmas berendezést leszámítva csak az alaptovábbképzésekre (diabetes-vércukormérő, hypertonia-vérnyomásmérő, dyslipidemia-koleszterinszint mérő) vonatkozhat, hiszen a metabolikus IV. összegző továbbképzésen résztvevőknek már minden műszerrel rendelkeznie szükséges. A műszerekhez való hozzájutást a Bizottság a továbbképzések alkalmával elősegíti.

Kérjük, hogy a jelentkezési lapon elérhetőségeit (cím, telefon, e-mail) is jelölje meg, és postán, vagy faxon küldje vissza a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság címérelegkésőbb augusztus 31-ig. (1068 Budapest, Dózsa György út 86/b; Fax: 351-9485; ph.care@mgyk.hu). A GYGSZB-vel, valamint a protokollal kapcsolatos kérdésekről a 351-9483-as telefonszámon, illetve a ph.care@mgyk.hu e-mail címen érdeklődhet.

A Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság további tervei
A GYGSZB a Gyógyszerellátási Gyógyszerészeti Szakmai Kollégium felkérésére elkészítette a receptvalidálással és a gyógyszerterápiás menedzsmenttel kapcsolatos protokollok tervezeteit. Ezek várhatóan az ősz folyamán lesznek elérhetőek a gyógyszerészek számára. A GYGSZB 2009-ben ezen protokollról és a metabolikus szindróma területén is tervezi további továbbképzések szervezését. A GYGSZB tervei között szerepel más krónikus betegségek gyógyszerészi gondozási protokolljainak elkészítése, valamint a kapcsolódó továbbképzések szervezése is.

Budapest, 2008. július 7.

Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság:

Dr. Szabó Sándor
Dr. Samu Antal
Dr. Soós Gyöngyvér

Dr. Hankó Balázs                          
Bánkuti Péter sk.                   
Horváth-Sziklai Attila sk.

metabolikus szindróma protokoll >>
jelentkezési lap >>
jelentési adatlap >>
beleegyező_nyilatkozat >>
gondozási_kódlap >>
gyógyszerelési_probléma >>
gyógyszerterápiás_adatlap >>
orvosi_válaszlevél >>
referáló_levél >>