Kérdezze meg patikusát! - NÉPSZAVA, január 29.


Ma kezdődik a gyógyszerészgondozás programjának jogi-szakmai egyeztetése az egészségügyi tárca és a patikusok között – értesült lapunk. Várhatóan a gondozási tevékenységek köréről, valamint azok tárgyi és személyi feltételeiről tárgyalnak.

Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára lapunknak elismerte a folyamatos egyeztetést, ugyanakkor hangsúlyozta: egyelőre csupán annyi biztos, hogy a gondozás önkéntes, vagyis az nem jelent pluszkötelezettséget a patikusoknak. Hozzátette: a parlament tavaly fogadta el azt a törvényt, ami a gondozást az egészségügyi szolgáltatások közé sorolja.

S hogy mit is jelent a gondozás? A patikusok nem csupán gyógyszert adnának ki, hanem például vérnyomást, vércukrot mérnének, valamint segítenének kiszűrni az emberek rejtett betegségeit is. Úgy tudjuk, a gyógyszerészek régen felkészültek a feladatra, évek óta tart a képzésük, csupán a meglévő szakmai előírásokat és gyakorlatot kell most jogszabályba foglalni. Lapunk viszont azt is megtudta: a patikusok célja, hogy a gondozás államilag finanszírozott szolgáltatás legyen. Értesüléseink szerint ettől az egészségügyi kormányzat sem zárkózott el, a finanszírozás feltételeiről tavaly óta folyamatosan egyeztet a Pénzügyminisztérium, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a szakma.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke lapunkkal közölte: a gondozás keretében három tevékenységet végeznének a gyógyszerészek: a prevenciós tanácsadást, az ellátórendszerben nem diagnosztizált betegek orvoshoz irányítását, valamint az emberek tartós „gyógyszerszedési felügyeletét”. Hankó Zoltán ezek többségét már az idén bevezetné, így pél­dául az életmód-tanácsadást vagy a gyógyszer­választás segítését. A gondozásban lényeges korai betegségfelismerésről ugyanakkor azt mondta: ahhoz előbb meg kell teremteni az orvosok és a patikusok teljes szakmai együttműködését.