Közgyógyellátottakon spórolnak - Magyar Hírlap, április 23.


Súlyosan érintheti a szegényebb önkormányzatokat a gyógyszerárak emelkedése, mert minden bizonnyal többet kell majd költeniük a közgyógyellátott betegekre.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) alelnöke lapunknak beszámolt róla, hogy a testület több szempontból is vizsgálta a gyógyszerkasszával való 15,8 milliárdos kormányzati megtakarítás lehetséges következményeit. Ezek egyike az, hogy - a támogatás csökkenése, vagyis az árak növekedése miatt - több beteg igényel majd közgyógyellátást, illetve a már ilyen ellátást kapók a gyógyszerkeretük bővítését kérhetik.

Hankó Zoltán emlékeztetett az Állami Számvevőszék jelentésére (ezt lapunk is közölte annak idején) , miszerint az utóbbi években több százezer ember esett ki a közgyógyellátottak köréből. A gyógyszerek támogatási kulcsának áprilisi csökkentése a kamara szerint összességében hat-hét milliárd forint többletterhet ró majd a betegekre az év végéig, és az olcsóbb patikaszerek felé "tereli" őket, ez visszalépés a már kevésbé korszerű orvosságokhoz. Tavaly megközelítőleg százhúszmilliárd forintot költöttek a betegek támogatott orvosságra, az OEP pedig körülbelül háromszázmilliárd forinttal támogatta a patikaszereket. A mostani, 15,8 milliárdos megtakarítás egy része adminisztratív jellegű például szigorítják a vényfelírás ellenőrzését -, tehát nem a betegek zsebére megy. Azt viszont nem tudja elfogadni a kamara, hogy a gyógyszerárak emelése a leginkább kiszolgáltatott kört, egyebek mellett a szív- és érrendszeri, az allergiás és a mentális betegeket érinti.