Negyedmillió font értékű hamis gyógyszer Nagy-Britanniában - BBC


Több mint 250 ezer font értékben foglaltak le hamis, engedély nélkül forgalmazott és forgalomból kivont gyógyszereket a Staffordshire megyei Stoke-on-Trent városában.

A hatóságok szerint a háttérben egy több millió fontos forgalmat bonyolító illegális gyógyszerkereskedő hálózat állhat - írja a BBC News online. A Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) munkatársai és a helyi rendőrség összehangolt razziák során bukkant rá a nagy mennyiségű gyógyszerre az angliai Stoke-on-Trent városában. A kedden végrehajtott öt akció alatt több mint 250 ezer font értékű hamis, továbbá engedély nélkül forgalmazott és forgalomból kivont gyógyszereket foglaltak le. A razzia során letartóztattak egy 50 év körüli kanadai nőt, aki a gyanú szerint közreműködött az illegális készítmények terjesztésében és forgalmazásában, valamint kihallgattak egy hatvanas éveikben járó brit házaspárt is. A hatóságok szerint a három személynek köze lehet ahhoz a Pharma2u.com kereskedelmi portálhoz, mely illegálisan árusít receptre kapható gyógyszereket világszerte.

Az MHRA közlése szerint a Pharma2u.com oldal gyógyszerek rendkívül széles választékát kínálja vevőinek. Az antidepresszánsoktól kezdve, a hajhullás és a súlyproblémák leküzdésére használt szereken át az anabolikus szteroidokig minden kapható ott. Danny Lee-Frost, az MHRA munkatársa szerint a most lefoglalt gyógyszerek azonban csak a jéghegy csúcsát képezik, a háttérben egy sokkal nagyobb, akár több millió fontos illegális gyógyszerkereskedő hálózat állhat. "A ma lefoglalt áru becsült értéke körülbelül negyedmillió font lehet, de az egész üzlet akár néhány millió fontos forgalmat bonyolíthat" - tette hozzá Lee-Frost.
Az MHRA azt tanácsolja az állampolgároknak, hogy legyenek óvatosak az online gyógyszervásárlással. Rendelés előtt mindenképpen győződjenek meg arról, hogy a weboldal rendelkezik-e a megfelelő működési engedélyekkel, és kérjék ki orvosaik vagy más egészségügyi szakértő véleményét. "Az online gyógyszervásárlás azért veszélyes, mert nem lehetünk biztosak abban, hogy mi az, amit megveszünk. A készítmények az előírtnál kevesebb vagy több hatóanyagot, illetve veszélyes anyagokat tartalmazhatnak, az is előfordul, hogy betonkeverőben készítik őket. Azokat az embereket, akik illegális, hamis gyógyszereket árusítanak, vagy gyártanak, nem érdekli a fogyasztók egészsége. Csak egy céljuk van, ez pedig a haszonszerzés" - figyelmeztet Danny Lee-Frost.