Rendőri védelem a patikáknak - Népszava, február 20.


Rendőrök és polgárőrök vigyázhatnak ezentúl a patikusokra, miután a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) levélben kérte Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, valamint Bencze József országos rendőrfőkapitányt, hogy biztosítson fokozottabb rendőri védelmet a közforgalmú gyógyszertáraknak.

Az elmúlt két és fél hónap alatt ugyanis öt fegyveres patikarablás történt: először múlt év decemberében támadtak meg egy kispesti gyógyszertárat, január végén egy másikat Pilisvörösváron, egy hete ugyanazon a napon Veszprémben és a főváros II. kerületében, egy nappal később pedig Budapest X. kerületében. Értesüléseink szerint valamennyi támadásnál néhány tízezer forinttal távoztak a rablók, a rendőrség konkrét összeget azonban nem közölt a patikák védelmében, az elkövetőket pedig azóta is keresi.

Az MGYK arra hívta fel a rendőrség vezetőinek figyelmét, hogy a patikatulajdonosoknak nincs pénze biztonsági őrök alkalmazására vagy technikai rendszerek telepítésére. A rendőrségi védelem azonban a kamara álláspontja szerint jár a patikáknak, azok ugyanis közegészségügyi intézmények, a dolgozók pedig egészségügyi közfeladatot látnak el.

Az ORFK-nál közölték: Bencze József országos rendőrfőkapitány a kamarának küldött e heti válaszlevelében megígérte a patikák környékén a rendszeres járőrözést, egyúttal pedig arra kérte a fővárosi és megyei rendőrkapitányokat, hogy mérjék fel a kiemelten veszélyeztetett gyógyszertárak körét és azok számára biztosítsanak még szigorúbb védelmet.

Segítséget ígért a patikáknak a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) is, a kamara ugyanis arra kérte a települések vezetőit, hogy a térfigyelő rendszerek kialakításakor vegyék figyelembe a közforgalmú gyógyszertárak elhelyezkedését. A TÖOSZ-nál lapunknak elmondták: a tagönkormányzatok határozatban vállalták, hogy nemcsak a „bekamerázásra” figyelnek oda, de mostantól a polgárőreik is sűrűbben cirkálnak a patikák környékén.