Svédország a patikaprivatizáció küszöbén - Orientpress.hu, június 6.


Jelenleg Svédországban a gyógyszertárak még állami tulajdonban vannak.

Az országban 920 közgyógyszertár, 74 kórházi gyógyszertár és 35 OTC-shop működik. Létezik még egy callcenter, két küldőgyógyszertár és négy receptúra-labor. Az egész hálózat az állami Apoteket AB hálózatához tartozik. A gyógyszertárakkal való területi ellátottság tulajdonképpen elég szerény, egy-egy Apoteket-fiók átlagosan 11 ezer beteget lát el, tájékoztat a Pharmazeutische Zeitung 19. száma.
A svéd kormány 2006-ban indította el a privatizáció folyamatát, amelynek során Norvégia példáját követi. Norvégiában az idegen tulajdon tilalmának feloldását követően három gyógyszernagykereskedő cég osztotta fel a piacot. Tulajdonos által vezetett patika egyelőre alig van. Az Apoteket elnöke szerint Svédországban is számítani kell a gyógyszertárláncokra. Elsősorban a Celesio és a Phoenix jöhet szóba, de csak a gyógyszertárak egy részére tehetnek ajánlatot. Az Apoteket privatizációja céljából egy külön társaságot állítottak fel (Omstruktureringsbolagt).
A svéd parlament május első felében döntött a gyógyszerellátás átalakításáról. A gyógyszertáraknak a felét százas tételekben sorshúzással adták el a tőketársaságoknak. A svéd kormány esélyt akartadni a nagy európai gyógyszertárláncoknak. A Celesio, a Phoenix és az Alliance Boots így lehetőséghez jutott. Elvben minden társaság részt vehetett, amely képes száz gyógyszertárat megvásárolni.
Az állam a fennmaradó gyógyszertárakat 200 egyéni vállalkozónak akarja eladni. Elsősorban gyógyszerészekre gondolnak, de más érdeklődők is vásárolhatnak. Minden gyógyszertárban jelen kell lennie egy gyógyszerésznek is. 300 gyógyszertár állami tulajdonban marad. A sorshúzás során kizárólagosan pénzügyi szempontok jönnek számításba. Minden ajánlattevő csak egy tételt, tehát csak 100 gyógyszertárat szerezhet meg.
Az új törvény 2009. július 1-én lépett hatályba. Ezzel a gyógyszertár alapítás szabadságát is bevezették. Az első privát gyógyszertárak tehát már az Apoteket kiárusítását megelőzően megjelenhetnek. A svéd kormány ígéretei szerint a gyógyszerpiac átalakítása a gyógyszertárakkal való jobb területi ellátottsággal, az árak csökkenésével és jobb minőséggel jár. Az Apoteket vezetői és a svéd fogyasztóvédők nem osztják ezeket a reményeket.