Tételesen felmérik a gyógyítási eljárások valós költségeit - Világgazdaság


A pénz kövesse a beteget

Tételes és átfogó ágazati felmérést kezdeményezett az Egészségügyi Minisztérium, hogy kiderítsék a gyógyítási eljárások valós költségeit – tájékoztatott a sajtóiroda. A munkát a szakmai szervezetek bevonásával kezdték el. Az adatokat ez év első felében dolgozzák föl, ennek eredményeként a beavatkozások tényleges költségét és a hozzájuk rendelt közfinanszírozást vetik össze az egyes egészségügyi eljárásoknál, és megismerhetik a különféle eljárások kiadásainak egymáshoz viszonyított arányát. Ezt követően változhat az intézmények jelenlegi tb-finanszírozása. Felmérik a kórházak állapotát is, hogy kiderüljön: az egyes osztályokon a gyógyításhoz rendelt tárgyi, személyi minimumfeltételek adottak-e. Ezek hiányában a beteget más intézménybe utalják, ugyanis az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat nem ad működési engedélyt az adott kórházi osztálynak. Így megvalósulhat az elv: a pénz kövesse a beteget.

A decemberben módosított egészségügyi törvénycsomag azt is lehetővé teszi, hogy a kórházi és szakrendelői gyógyítási ka-pacitásokat az adott térségben élők szükségleteihez igazítsák. Így – akár év közben is – rugalmasan változtatható az intézmények teljesítményvolumen-korlátja (tvk), amelyre az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötnek finanszírozási szerződést.

Ám a tvk intézmények közötti átcsoportosítását csak akkor támogatja Varga Imre, a Medicina 2000 szakrendelői szövetség elnöke, ha az ágazati felmérés adatfeldolgozása megtörténik. Abból derül ki ugyanis, vajon az orvoslétszám vagy a betegforgalom csökkenése, esetleg más ok miatt kihasználatlanok a kapacitások, s hogy mi okozza a tvk-túllépést. Úgy látja: ha a kórházi gyógyítási alapdíj – ennek értéke most betegesetenként 146 ezer forint – 75 százalékát megkapnák az egészségpénztártól a nappali ellátást vagy az egynapos sebészeti beavatkozást végzők, abból tisztességesen megfizethetnék a szakorvosokat és az asszisztenseket is.

NTE

Uniós pályázat
Várhatóan heteken belül eredményt hirdetnek a háziorvosi rendelők korszerűsítésére, egészségházak kialakítására és fejlesztésére kiírt uniós pályázattal kapcsolatban.
A regionális operatív programok keretei között meghirdetett 7,8 milliárd forintos pályázati forrásra 353 egészségügyi alapellátási pályamű érkezett.