Tízmilliárd forint maradványra számít Székely az E-alapban - Napi Gazdaság


Mindenkivel újra szerződik az OEP - Szigeti Ildikó

A jövő év közepéig valamennyi szolgáltatóval új szerződést köt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). A finanszírozási megállapodás alapja, hogy az ellátó megfeleljen a módosított minimumfeltételeknek - mondta Székely Tamás.

Az egészségügyi miniszter egy tegnapi háttérbeszélgetésen rámutatott: ha folytatódik a jelenlegi trend, év végére 10 milliárd forint körüli maradványra számítanak az E-alapban. A szufficit szétosztásában prioritást kapnak a többletteljesítményt nyújtó járóbeteg-ellátók és az egynapos sebészetet kínáló szolgáltatók. A pluszpénzből akarja a várólistákat rövidíteni a tárcavezető. Várhatóan ez az összeg szolgál forrásként a (háziorvosoknál már honorált) jogviszony-ellenőrzés díjazásának patikusokra és szakorvosokra történő kiterjesztésében.

A mostani tervek szerint az új rendelkezések többsége 2009 januárjától lép hatályba, március végéig átrendezik a kapacitásokat és módosítják a teljesítményvolumen-korlátokat is - fogalmazott a szakminiszter. Székely szakítani akar az úgynevezett bázisalapú finanszírozással, amelyben a 2003-as teljesítmények alapján húzták meg a finanszírozott ellátás felső határát. Ehelyett a területi igényekhez igazítaná a volumenkorlátot, amelyet folyamatosan felülvizsgáltatna.

A tárca vezetője beszámolt a bérfejlesztési elképzelésekről is. A minisztériumban egyelőre csak annyit tudnak, hogy ha az ágazatban is az országos átlagnak megfelelően, azaz öt százalékkal emelnék a béreket, az legalább 20 milliárd forint pluszköltséget jelentene, amire jelenleg nincs fedezet.

Az egészségbiztosító jövőjét illetően a miniszter jelezte: szándékai szerint a központi irányítás megmaradna az OEP-nél, helyi szinten viszont hét regionális pénztár koordinálná a finanszírozással kapcsolatos ügyeket. Ismételten hangsúlyozta: a pénztárak szabad kezet kapnak abban, hogy mely szolgáltatóval szerződnek. A szerződéskötési kötelezettség - bár egységes marad - némileg rugalmasabbá válik.

Székely Tamás beszélt a regionális egészségügyi tanácsok nemrégiben tett, a kapacitások elosztását célzó javaslatáról is. Mint mondta, valamennyi helyi testület élt javaslattételi jogával, ám a tárcához beérkezett indítványok zömét nem tudják figyelembe venni.

Lapunk információját, miszerint az SZDSZ sem támogatja a régiós felosztáson alapuló új egészségbiztosítási rendszert, a tárca vezetője nem kommentálta. Csupán annyit jegyzett meg, hogy az ellenzéknek az a dolga, hogy megvétózza a kormány javaslatát, ám észérvekkel minden képviselő meggyőzhető.