Tovább drágulnak egyes patikaszerek - Magyar Nemzet, június 25.


Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, aki elmondta azt is, hogy más vállalkozásokhoz hasonlóan a patikatulajdonosokat is rosszul érinti az áfaemelés, tovább rontja a jövedelmezőségüket.

Érzékenyen érinti a betegeket a júliusi áfaemelés: a gyógyszerek ára nem nő ugyan, egyéb patikaszereké viszont igen, többe kerülnek majd például a gyógynövénykészítmények, az étrend-kiegészítők. Drágulnak a gyógyászati segédeszközök is, s az emeléssel Európából hazánkban lesz a legmagasabb ennek a termékkörnek az áfaterhe. Tovább rontja számos egészségügyi intézmény gazdasági helyzetét is a forgalmi adó növelése - állítják az érintettek.

Drágulnak a gyógyászati segédeszközök júliustól, húszról 25 százalékra nő ugyanis az áfa. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár listáján 1879 termék szerepel a társadalombiztosítási támogatási körben, ebből 1821-et érint a változás. Néhány kivétel akad csak, ilyen például a fogászati implantátum, a fehér bot vagy a vércukorméréshez használt tesztcsík. Mezei Zoltán,a Gyógyászati Segédeszközforgalmazók Országos Szövetségének társelnöke elmondta: a 25 százalékos áfakulccsal Európából hazánkban terheli majd a legmagasabb forgalmi adó ezt a termékkört. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyógyászati segédeszközre szoruló betegek közül nagyon sokan munkaképtelenek, tehát rossz szociális helyzetben élnek, így számukra még a kisebb mértékű drágulás is érzékelhető terhet jelent. Hozzátette: az egyszer használatos termékkörnél forgalomcsökkenésre számítanak. A gyógyszerek ára nem változik, hiszen azok nem a húsz-, hanem az ötszázalékos áfakulcs alá tartoztak.

Drágulnak viszont az egyéb, patikában kapható termékek. Így többet kell fizetnünk a gyógynövénykészítményekért, a gyógyteákért (kivéve azokért, amelyek szerepelnek a gyógyszerkönyvben) és az étrendkiegészítőkért, vagy például a fogkrémért, samponért - tájékoztatta lapunkat Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, aki elmondta azt is, hogy más vállalkozásokhoz hasonlóan a patikatulajdonosokat is rosszul érinti az áfaemelés, tovább rontja a jövedelmezőségüket. - Már csak hab a tortán az áfaemelés az intézményeket ért forráskivonás után - így kommentálta Varga Imre, a szakrendelőket képviselő Medicina 2000 elnevezésű szakmai szervezet vezetője, hogy júliustól húszról 25 százalékra emelkedik az áfa legmagasabb kulcsa. A gyógyszereken kívül minden tárgyi eszköz és szolgáltatás beszerzésénél többletkiadást jelent ez számukra. Emlékeztetett: nemhogy ellentételezést nem kapnak emiatt, de az áprilisi finanszírozási változások kapcsán jelentősen csökken az idei bevételük. Hangsúlyozta azt is, hogy soha nem értették, az egészségügyi szolgáltatók miért nem tudják visszaigényelni az áfát. Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Cholnoky Ferenc Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke, volt szocialista egészségügyi miniszter úgy fogalmazott: minden intézmény számára többe kerülnek majd az orvosi eszközök, az energia és a külső szolgáltatások - így például a mosatás vagy a takarítás -, igaz, ez utóbbit Veszprémben mostantól nem vállalkozóval, hanem belső munkatársakkal végeztetik majd. Megjegyezte azt is, noha néhány élelmiszer áfája kismértékben csökken, ez nem jelent majd érzékelhető megtakarítást. Számításaik szerint az áfaemelés körülbelül ugyanannyi pénzt visz el, mint amennyit a szintén július elsejétől érvényes járulékcsökkentéssel megtakarítanak. Körülbelül nullszaldót vár az Országos Mentőszolgálat is. Mint azt Győrfi Pál szóvivő elmondta: az áfa- és a jövedékiadó-emelés miatt ugyan jelentősen drágul az üzemanyag, de miután költségvetésük kétharmadát a személyi juttatások teszik ki, így az ott várható járulékcsökkentés kompenzálja a kiadások emelkedését.

KÖZÖS JAVASLAT. A szabad patikaalapítás felfüggesztését, majd annak meg szüntetését kérik a gyógyszerészek képviselői - erről több szakmai szervezetük is egyeztetett Székely Tamás szakminiszterrel. Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszertártulajdonos Gyógyszerészek Szövetségének elnöke jelezte: kezdeményezték azt is, hogy módosítsanak a gyógyszertárakra vonatkozó fúziós szabályokon, így akadályozva meg a multik további térnyerését.