Újabb két patika nyílik - Petőfi Népe, február 17.


Hamarosan újabb két patika nyílik Kecskeméten. Ezzel tízre emelkedik azoknak a gyógyszertáraknak a száma, melyek már a patikaliberalizációt követően kezdték meg a működést a megyeszékhelyen.

Két helyen is olvashatjuk a feliratot Kecskeméten, hogy ott hamarosan gyógyszertár nyílik. Egyik a Malomban lesz, a másik pedig az Alföld Áruházban. Ezzel már tízre emelkedik azon patikák száma, melyek a liberalizációt követően kezdtek működni a megyeszékhelyen.

Dr. Cseh Ildikó tiszti főgyógyszerész lapunknak elmondta: folyamatban lévő ügyekről az ÁNTSZ ugyan nem adhat tájékoztatást, de tény, hogy a megyében néhány új gyógyszertár-engedélyezési eljárás jelenleg is folyamatban van. Mint kiderült: a patikaliberalizáció óta - azaz 2007-től - Bács-Kiskunban 21 új gyógyszertárra adtak ki engedélyt, ebből nyolc Kecskeméten van. Ezekkel együtt Kecskeméten jelenleg 32, a megyében összesen 150 közforgalmú gyógyszertár működik. Érdekesség, hogy szintén a megyeszékhelyen nyílt a dél-alföldi régió egyetlen, nonstop nyitva tartó patikája is, mégpedig a Nagykőrösi utcán. A gomba módra szaporodó patikák egyébként sokak figyelmét felkeltik. Szerkesztőségünk éppen a napokban kapott levelet a lap egy régi előfizetőjétől, aki azon csodálkozik: hogyan létezhet az, hogy már semmi nem korlátozza a gyógyszerárak számát? Nos a patikaliberalizáció egyebek között erről is szólt. Feltételek persze most is vannak, csak sokkal könnyebben teljesíthetőek, mint egykor. Manapság már nem feltétlenül mérvadó az, hogy egy adott településen hányan élnek, és hány lakosra juthat egy patika. Ha az újonnan létesítendő gyógyszertár bizonyos pluszszolgáltatásokat vállal, akkor a törvény szerint megkapja az engedélyt. Úgy tudjuk, a legtöbb patika a heti hatvanórás nyitva tartóst és - a beteg kérése esetén a gyógyszer házhoz szállítását vállalja. Több szombaton és vasárnap is kinyit. Abba azonban nem nagyon mennek bele, hogy ügyeletet tartsanak fent, az ugyanis elég ráfizetéses. 2007 óta létesült gyógyszertárak Bács-Kiskunban (db) Kecskemét 8 Solt 1 Kiskőrös 2 Kiskunfélegyháza 2 Kiskunhalas 3 Kalocsa 1 Baja 3 szabadszállás 1 Összesen 21 ~ Kecskeméten van a régió egyetlen, nonstop nyitva, tartó patikája is.