Újrakezdődhet az ügyeleti mizéria - Délmagyarország 2009. március 21.


Lemondana az egy éve elvállalt állandó ügyeleti feladatról a "plázapatika", mert az nekik is csak veszteséget okoz. A régiós tiszti főgyógyszerész most a többi szegedi gyógyszertár javaslatait várja a helyzet megoldására. Levélben értesítette a napokban a régiós tiszti főgyógyszerész a szegedi patikákat arról, hogy a Szeged Plazában működő Gyógyszertér patika a továbbiakban nem kívánja ellátni az állandó gyógyszertári ügyeletet - ezért javaslatokat vár tőlük a helyzet megoldására.

A Gyógyszertér tavaly márciusban, a szegedi patikák, az ÁNTSZ, a gyógyszerészkamara és az önkormányzati szakbizottság közti mintegy féléves huzavona után vállalta fel az éjszakai, hétvégi és ünnepnapi patikai ügyeletet. Az évtizedekig ügyelő Kígyó ugyanis korábban jelezte az ÁNTSZ-nek: nem vállalja tovább egyedül a ráfizetéses feladat ellátását. A "plázapatika" az utolsó pillanatban - mielőtt az ÁNTSZ hatalmi szóval döntött volna - önként jelentkezett a feladatra. A patika akkori üzemeltetési vezetője ezt azzal magyarázta: az új gyógyszertár így bekerül a köztudatba, az emberek megjegyzik, hogy bármikor elérhetők. A Gyógyszertér-láncot megvásárló cég területi vezetője, Hideg Bence tegnap kérdésünkre azzal magyarázta az ÁNTSZ-nek egy hónapja bejelentett lépésüket: annyira minimális az éjszakai forgalom, hogy veszteséges az ügyelet. Mint mondta, a régiós tiszti főgyógyszerész őket is arra kérte, hogy készítsenek egy tervezetet a feladat átadására - ez azonban szerinte nem az ő feladatuk lenne. Ahogyan a többi patika véleményét, javaslatait sem kellene kikérnie az ÁNTSZ-nek, hiszen hatósági határozatot is hozhatna a kérdés rendezésére. Bár az állandó ügyelettől csak úgy "szabadulhatnának meg", ha az ÁNTSZ megoldja a problémát, Hideg Bence azt elképzelhetetlennek tartja, hogy - döntés híján - huzamosabb ideig tovább vigyék a feladatot. Hozzátette: más városokban sokkal igazságosabb, rotációs rendszer működik, azaz a patikák egymást váltják az ügyeletben. Így számításaik szerint csak 6 hetente kerülne rájuk a sor - amit vállalnának is.

A KÍGYŐNAK IS ELÉG

- Megdöbbenéssel olvastam az ÁNTSZ levelét, illetve értesültem a dologról, ami sok szempontból tanulságos - reagált Zolnay Kriszta, a Kígyó patika vezetője a kialakult helyzetre. Mint mondta, nem lenne etikus, ha az ÁNTSZ előtt a sajtóban mondaná el javaslatait a helyzet megoldásáról. Ezeket írásban közli hétfőn a tiszti főgyógyszerésszel. Azt azonban hangsúlyozta: mivel minden ünnepnapon ügyelnek, így is elég pluszfeladatuk van, nem akarnak még többet felvállalni. Előzmények: 2007 októberében jelentette be az ÁNTSZ-nek a Kígyó patika, hogy nem akar a továbbiakban egyedül ügyelni. A szakhatóság ezután egyeztetni próbált a szegedi belvárosi patikákkal a feladat megosztásáról - de ez nem járt sikerrel. A kisebbek közölték, nem tudják kigazdálkodni ennek költségeit. Bár a törvény szerint az ÁNTSZ minden közforgalmú patikát ügyeletre kötelezhet, döntésükről előbb ki kellett kérni a városi egészségügyi bizottság és a gyógyszerészkamara véleményét. Mindkét testület elutasította a körforgásban ellátott ügyelet ötletét. Az ÁNTSZ-t azonban ez a vélemény nem kötelezi semmire - így továbbra is a rotációs rendszert támogatták. A hivatalos döntés előtt jelentkezett önként a "plázapatika" a feladatra, így a többiek megmenekültek az anyagi pluszterhektől. Eddig.