Van magyarázat és megoldás is - Horváth Sziklai Attila nyilatkozott az Info Rádiónak


Hiába kérte kezelőorvosa segítségét az a hallgatónk, akinek rendszeresen szedett gyógyszere egyik napról a másikra eltűnt a patikákból, ugyanis egyikük sem tudta előre, hogy ez a termék hiánycikk lesz.

Mv: Hiába kérte kezelőorvosa segítségét az a hallgatónk, akinek rendszeresen szedett gyógyszere egyik napról a másikra eltűnt a patikákból, ugyanis egyikük sem tudta előre, hogy ez a termék hiánycikk lesz. Ugyanolyan hatóanyagú helyettesítő gyógyszer nincs. Marad a drágább, és gyakori szedése esetén káros antibiotikum. Panaszosunk az eddig kordában tartott betegsége kiújulásától tart. „Van magyarázat és megoldás is” – mondta az InfoRádiónak a Magyar Gyógyszerész Kamara országos ügyviteli vezetője. Horváth Sziklai Attilával Herczeg Zsolt beszélt.

Horváth Sziklai Attila: Van egy bevett általános eljárási rend, hogy mi a teendője a gyógyszergyártóknak, ha egy adott gyógyszert egy bizonyos időszakban nem tudnak forgalmazni, illetve gyártani. Mégpedig az, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek be kell jelenteniük. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet ezt a nyilvános honlapján közzéteszi, és ez az a fórum, ahonnan mind a felíró orvosok, mind pedig a gyógyszerészek, de szükség esetén a lakosság is tájékozódni tud, hogy melyik az a készítmény, amely nem hozzáférhető. Olyannyira, hogy itt meg van adva az az időpont is, a gyártók bejelentése alapján, hogy mikor fog a készítmény újból forgalomba kerülni.

Rip: Ebben a konkrét esetben, ennél a konkrét gyógyszernél tehát lehet számítani arra, hogy esetleg újból lehet majd kapni?

HSZA: Magát a készítményt ebben az esetben nem vonták ki a piacról. Másik az az eset, amelyikben valamelyik gyártó valamelyik terméke forgalmazásának megszűntetése mellett dönt bizonyos okokból, és kéri az adott nemzeti törzskönyvből való törlését. Ezt egy speciális jelzéssel jelzi a hatóság, és mind a gyógyszerészek, mind a felíró orvosok tudják azt, hogy ez a termék meg fog szűnni, de itt, ebben az esetben egy átmeneti termékhiányról lehet szó.

Rip: Hogyan lehetséges az, hogy egy patikus, pláne egy orvos nem tud arról, hogy egy gyógyszer rövidesen, akár átmeneti jelleggel, akár örökre eltűnik a piacról? És pláne hogyan fordulhat elő az, hogy nincs helyettesítő termék

HSZA: Az, hogy valamilyen gyógyszer esetében nincsen helyettesítő termék, még nem jelenti azt, hogy a beteg bármilyen ellátás vagy terápia nélkül kell hogy maradjon. Ez első esetben azt kell hogy jelentse, hogy ugyanolyan hatóanyag-tartalmú gyógyszer nem érhető el a magyar gyógyszerkincsben, illetve pillanatnyilag nem létezik ilyen törzskönyvezett gyógyszer, de a felállított diagnózisnak megfelelően, a felállított terápiához szükséges gyógyszer nagy valószínűséggel megtalálható.

Rip: Külföldről behozathat egy beteg egy gyógyszert, ha ragaszkodik a készítményhez és az orvos is azt tanácsolja neki, hogy ragaszkodjon hozzá?

HSZA: Van egy intézményes eljárásrend, hogy ezekben a speciális, egyedi esetekben, egyedi import keretében, az Országos Gyógyszerészeti Intézet jóváhagyásával, ezt a készítményt be lehessen szerezni.

Mv: Horváth Sziklai Attilát, a Magyar Gyógyszerész Kamara országos ügyviteli vezetőjét hallották.