A kamara elnökének kétperces hozzászólása az országgyűlés egészségügyi bizottsága ülésén 2008. április 2-án


Tisztelt Képviselő Hölgyek, Képviselő Urak ! Önök 2007. októberében figyelemreméltó körültekintésel hat hónapra elhalasztották a gyógyszergazdaságossági törvény értékelését. Tették ezt az akkori minisztériumi jelentés egyoldalú volta miatt, és mert felelősséget éreznek a gyógyszerellátó rendszer működéséért.

Mi történt az azóta eltelt fél évben?

Ma már rendelkezünk az egész 2007. évre vonatkozó adatokkal és a gyógyszerforgalmazás, a gyógyszertárak helyzete egyértelmű képet mutat. A tendenciák jobban követhetők. Látható, hogy 2007. I. negyedéve minden szempontból eltér a többitől. Látható, hogy 2007. IV. negyedéve és 2008. I. negyedéve adatai gyorsuló ütemű változást mutatnak az új patikák száma, elhelyezkedése és a tulajdonosi viszonyok tekintetében.

Körültekintő figyelmükre apellálva kérem, analitikusan vizsgálják, hogy teljesült-e a törvényalkotói szándék,

- amikor a létesülő gyógyszertárak nem a vidék ellátását javítják,

- amikor a gyógyszertárak működési feltételeiben több mint 20 %-os pozícióromlás van,

- amikor a patikák közel fele üzemgazdasági értelemben veszteségessé vált, látens csődök és nyílt patikabezárások vannak,

- amikor az ellátás minőségét és biztonságát veszélyeztető folyamatok indultak be,

- amikor a városokban létesülő gyógyszertárakban erősödik a külföldi tulajdonosi dominancia,

- amikor a törvény pontatlanságai a kiegyensúlyozott működést gátolják, gondolok itt a tájékoztató rendszer, a gyártói maximált árképzés és a szolidaritási díj megállapítása kérdésére,

és amikor a minisztériumi jelentés ma sem kiegyensúlyozott.

Az eltelt időszakban a finomszabályozást igénylő pontok nyilvánvalóvá váltak és ezek a törvény nagyon rövid határidejű korrekcióját igénylik.

Illetékességi körünkbe tartozó kodifikált, szövegszerű javaslatainkat ágazati egyeztetés után hivatalból eljuttattuk a minisztériumba.

Kérjük a tisztelt Bizottságot, támogassák ezeket, és a jövőben is folyamatosan kövessék figyelemmel a gyógyszerforgalmazás és a patikák működésének változásait.

A gyógyszergazdaságossági törvény módosításan túl az árrésrendszer azonnali kiigazítást kíván!

Köszönöm a figyelmüket.