Már a nagyok is veszélyben vannak - hír6.hu


800-1000 gyógyszertár áll a csőd szélén Bene Zsuzsa "Nem érthető, hogy a magyar egészségügy miért tesz különbséget az orvosok és gyógyszerészek között. A szintén diplomás gyógyszerészetet miért degradálják a kereskedés szintjére" - mondta a Hír6.hu-nak Dr. Kőhegyi Ferenc a Csongrád Megyei Gyógyszerészkamara elnöke, arra a hírre reagálva, hogy 2,2 millió forintra bírságoltak egyes gyógyszertárakat, mert teljesítették a társadalombiztosítási jogviszonyt ellenőrző feladatukat .


"Nem a 2,2 millió forintos elvonás a tragikus ebben, hanem az elv, amellyel folyamatosan kezeli az Országos Egészségbiztosító Pénztár a gyógyszertárakat" - közölte a megyei kamarai elnök, s hozzátette a kérdést: "milyen alapon tesz különbséget az orvosok és a gyógyszerészek között minisztérium, vagy egészségügyi vezetés? Addig, míg a háziorvosok 50 forintot kapnak immár a tb-jogviszony ellenőrzésére, addig a gyógyszerészeket büntetik.

Nehéz helyzetben a patikák

"Kőhegyi felhívja a figyelmet arra, hogy nem bírságot szabtak ki az érintet gyógyszertárakra, hanem a gyógyszerár-támogatás átutalását csökkentették ezzel az összeggel, s így további lépéseket nem tehetnek a gyógyszerészek.

A Csongrád megyei Gyógyszerészkamara elnöke azért tartja talán a legfontosabb kérdésnek a gyógyszerész szakma rangjának visszaállítását, mert ebben a szemléletben a folyamatos forráskivonásoknak köszönhetően, már nem csupán a kisgyógyszertárak, hanem a nagyok is egyre nagyobb problémával küzdenek, ami pedig már a betegellátást veszélyezteti.
"A gyógyszer-gazdaságossági törvénynek köszönhetően ugyanis 2007-ben 6 milliárdot vontak el a gyógyszertáraktól, s szinte hónapról-hónapra csökkentik számos gyógyszernek a bruttó arát, s már ez eddig ebben az évben 4 milliárdot jelent. Közben pedig a betegek is egyre többet fizetnek a készítményekért" - mondta.

"Nem nehéz tehát megérteni ezek alapján hogy miért kerültünk immár a 24 órába" - mondja Kőhegyi. Ezen túl nem kevesebbet állít, mint hogy az előbb említett törvény és a patikaliberalizáció azt a célt szolgálja, hogy megszűnjenek a magyar gyógyszerészek által működtetett gyógyszertárak, és nemzetközi tulajdonban lévő láncok birtokába kerüljenek. Ezzel pedig úgy is járhatunk, mint Norvégia, ahol két konszern tulajdonolja a teljes gyógyszertári hálózatot.

Mindezzel együtt országos akció indult, melyben a fogyasztóvédelem ellenőrzi a gyógyszertárakat. A megyei kamarai vezető ebben azt tartja felháborítónak, hogy olyan ellenőrzéseket végeznek a fogyasztóvédelem szakemberei, hogy kiírják-e mennyibe kerül egy tabletta, és jelzik-e, hogy 30 ml-es szemránckrém literje mennyibe kerül.

Kőhegyi Ferenc elmondta, hogy az országos kamarai vezetők az elmúlt héten tárgyaltak az új egészségügyi miniszterrel, elmondták neki jelentős problémáikat, aki most szombatra ígérte, válaszol a felvetett kérdésekre. Ekkor rendezik meg ugyanis a Magyar Gyógyszerészi Kamara küldöttgyűlését, amelyen Székely Tamás is részt vesz.