Mi a gyógyír a kispatikákra?


Mi lesz a kispatikákkal állami támogatás nélkül: végleg lehúzhatják a rolót?

Miskolc (ÉM - NSZR) - A szakemberek szerint országos szinten, akár 400 patika is lehúzhatja a rolót, mivel az idei költségvetésből törölték a számukra korábban nyújtott állami támogatást. Eddig 600-700 gyógyszertárat segített ki az állam, havi 50-150 ezer forint (forgalomtól függően) vissza nem térítendő támogatással, azért hogy a kistelepüléseken élők is elérhető távolságban hozzájussanak a gyógyszerekhez. Ez a támogatás most megszűnt, a szakemberek szerint ezért patikabezárások várhatók.

A patikák bevétele jelentősen csökkent az elmúlt években, ennek oka a kisebb árrés, a költségek növekedése, valamint a patikaliberalizáció mondta lapunknak Tantó Miklós, a megyei gyógyszerészkamara elnöke. Ez utóbbi miatt ugyanis, csak megyénkben 25 új gyógyszertár nyílt 2007-óta tette hozzá. Ezeket a kieséseket próbálta kompenzálni az állami támogatás, amit most elvettek a patikusoktól - hangsúlyozta.

Sokadik szeg

Az elnök előrevetítette, hogy a patikáknak egyre nehezebb lesz forráshoz jutniuk, amelynek következtében először az ellátásuk romlik, nő a tartozásuk és nem tudják fenntartani magukat. Ez elsősorban a kisebb vidéki gyógyszertárakra lesz jellemző, pont ahol a leginkább szükséges a működésük - tette hozzá.

Hiszen - folytatta -, ha a városban bezár egy, akkor van helyette másik, ellátási szempontból nem okoz gondot. De egy faluban, ahol 50-100 kilométerre van a következő gyógyszertár, ott ez nagyobb problémát jelent majd - hangsúlyozta.

A gondok már most is jelentkeznek, hiszen ahol forráshiányos a patika, ott már most is előfordul, hogy nincs készleten egy-egy gyógyszer, csak megrendelésre tudják szállítani - mondta. Az előjelek tehát rosszak, és most, hogy az állami támogatástól elestek, honnan szereznek majd pénzt - hangsúlyozta.

Az elnök szerint ez az intézkedés már a sokadik szeg volt a gyógyszerész szakma koporsójába.

Az igaz, hogy az idén megszűnt a támogatás, de a nagy forgalmú patikáktól átcsoportosított, úgynevezett szolidaritási adó jelenthet-e megoldást a kisebbeknek? - kérdeztük Tantó Miklóst. Mint mondta: a nagyobb patikák forgalma is csökken. ő a megoldást abban látná, ha a kormány az árrést növelné. Hozzátette: "Nyolc éve vagyok a kamara elnöke, nem emlékszem, hogy azóta lett volna ilyen."

Az előjelek

Az előjelek tehát rosszak, és most, hogy az állami támogatástól elestek, honnan szereznek majd pénzt.