A gyógyszerészkamara korszakváltást remél - MTI


Horváth Tamás azt mondta, a gyógyszer-gazdaságossági törvény hatályba lépése óta eltelt három évben folyamatosan próbálták a jogszabály káros hatásait kivédeni, de többszöri módosításaikat, javaslataikat többségében elutasította a politika. Az állam és a szakma közötti bizalom a nullára csökkent - érzékeltette a helyzetet az elnök, majd azt kérte a jelenlévő politikustól, hogy maradjon meg a kamara és a Fidesz közötti jó szakmai kommunikáció.

Soltész Miklós kiemelte, hogy a jövőben sem maradnak el a szakmai szervezetekkel folytatott konzultációk, és a frakciószövetség eddig is segítette azt a munkát, amely a szakmai becsület és tisztesség megvédésére irányult. A politikus emlékeztetett, többek között azért is álltak ki a 2006-ban elfogadott gyógyszer-gazdaságossági törvény egyes passzusait kritizáló kamara mellett, mert olyan támadást indított akkor a kormány a kamarák és a gyógyszerészek ellen, amelynek a következményeit ma is elszenvedik a szakemberek.

Kiemelte: pártja programjának középpontjában a család és a kis- és közepes vállalkozások segítése áll, így fontosnak tartják a családi patikák működtetésének lehetőségét, megvédve őket a nagy gyógyszertárláncokkal szemben.

Soltész Miklós szerint a multicégeknek is van helyük a magyar gazdaságban, "sőt szeretettel, tárt karokkal várják őket", mert ezen cégeknek is meg lesz a feladatuk és lehetőségük az egészségügyi ágazatban, mert ezen vállalatoknak lehetőségük lesz a gyártást és a kutatás-fejlesztést Magyarországra hozni, ami hasznos az országnak.

A Fidesz-KDNP szakpolitikusa hangsúlyozta, a gyógyszerészi kamarát a párt stratégiai szövetségesnek tartja.

A Mit kíván a magyar gyógyszerész 12 pontja többek között felelős minisztériumot, működő hatóságokat, egyértelmű szabályozást, a patikaláncok korlátozását, a patikaliberalizáció leállítását, a gyógyszerészi hivatás kompetenciaterületeinek rendezését és a köztestületi jogosítványok helyreállítását követeli.