Gyógyszerészek 12 pontos követelése - Magyar Nemzet


Mit kíván a magyar gyógyszerész címmel, 12 pontban foglalta össze a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGyK), hogy miben látja a piac jövőjét. Egyebek mellett a patikaliberalizáció leállítása, a patikaláncok további térnyerésének megakadályozása szerepel követeléseik között. A dokumentumot tegnap adták át a Fidesz-KDNP-frakció népjóléti kabinetjét vezető Soltész Miklósnak.

- Az MGyK a gyógyszer-gazdaságossági törvény három évvel ezelőtti megalkotása óta igyekszik a szabályozás káros következményeit megállítani - mondta Horváth Tamás, a kamara elnöke. Szerinte a törvény elfogadásával meggyengült a gyógyszer- és az ellátásbiztonság, de a szolgáltatás minősége is. A szervezet többször próbálta a törvényt módosíttatni, anyagaikat azonban a kormány jórészt elutasította. Horváth Tamás szerint mára az állam és a gyógyszerészszakma közötti bizalom nullára csökkent.

Soltész Miklós azt mondta, a 12 pontban foglaltak nagy része egyezik a Fidesz elgondolásaival. Korábban is fontosnak tartották, hogy azok a patikusok, akik eddig is mikro-, kis- vagy középvállalkozásban űzték tevékenységüket, megmaradhassanak a piacon. - Emellett a multikat is "tárt karokkal várják" tette hozzá, hiszen az egészségügyi kasszában a gyógyszerellátási és a gyógyászati segédeszközökre 390 milliárd forint jut. Ez az összeg lehetőséget ad a multicégeknek arra, hogy Magyarországra hozzák a gyártást és a kutatás-fejlesztést.