Új korszakot nyitnának a patikusok - Magyar hírlap


Átadta tegnap a Magyar Gyógyszerészi Kamara tizenkét pontból álló programtervezetét a szervezet elnöke Soltész Miklósnak, a Fidesz-KDNP népjóléti kabinet vezetőjének. Az ennek kapcsán tartott tájékoztatón Horváth Tamás hangsúlyozta: a kamara szeretné lezárni az elmúlt korszakot, és újat nyitni, mert minden eddigi jobbító szándéka kudarcba fulladt. Hozzátette: a 2006-ban elfogadott gyógyszer-gazdaságossági törvény hatályba lépése óta hiába próbálták a jogszabály káros hatásait folyamatosan kivédeni, módosítási javaslataik többségét elutasította a kormányzat. "Az állam és a szakma közötti bizalom a nullára csökkent" - mondta. A Mit kíván a magyar gyógyszerész? elnevezésű program egyebek mellett felelős minisztériumot, egyértelmű szabályozást, a patikaláncok korlátozását, a patikaliberalizáció leállítását, a gyógyszerészi hivatás kompetenciájának rendezését és a köztestületi jogosítványok helyreállítását követeli.

Soltész Miklós lapunknak elmondta, a Fidesz-KDNP politikáját a szocialista kormánnyal szemben eddig is az a felfogás jellemezte, hogy az egészségügyben felmerülő problémákat a betegeknek, a szakmának és a törvényhozóknak közösen kell megoldaniuk.

Szerinte az ellenzék emellett mindig is támogatta a kamara azon törekvését, hogy a patikák többsége lehetőség szerint legyen kis-, mikro- vagy családi vállalkozások kezében, ugyanakkor - mint fogalmazott - ez nem jelent multiellenességet. Utóbbi cégeknek is helyük van a magyar gazdaságban, nekik is jut feladat az egészségügy területén. "Ezen vállalatoknak lehetőségük lesz a gyártást és a kutatás-fejlesztést Magyarországra hozni, ami hasznos az országnak" - vetette fel a képviselő. Kijelentette: a Fidesz-KDNP stratégiai szövetségesének tartja a Magyar Gyógyszerészi Kamarát.