Halálozásban Somogy a rekorder - MTI


Egy aktuális egészségügyi felmérés szerint Somogy megye az országos átlagnál magasabb halálozási többlettel rendelkezik. A felmérés alapján mind a nők, mind pedig a férfiak körében igazoltan magas halálozást lehet észlelni.

Somogy a férfiak és a nők esetében is a magas halálozási kockázatú területek közé tartozik - mondta Vitrai József, az EgészségMonitor Kutató és Tanácsadó Kft. ügyvezetője a Somogyi Hírlap egyik cikkében, aki egy, a napokban közzétett, Jelentés egy egészségben elmaradt országról című felmérésük főbb adatairól tájékoztatta a megyei napilapot.

E szerint az országos átlaghoz viszonyítva Somogy megyében a férfiaknál 9 százalékos, nőknél 11 százalékos szignifikáns halálozási többletet igazoltak. A lengyeltóti, csurgói és barcsi kistérség férfi lakossága, továbbá a kadarkúti és barcsi kistérség női lakossága körében az országos átlag másfélszerese körüli volt az elkerülhető halálozás.

Az ügyvezető közlése szerint a felmérés húsz év adataira támaszkodva Magyarország, az Európai Unió 15 korábbi tagállama, valamint a visegrádi országok lakosságának egészségét hasonlítja össze. Megállapították: bár az eltelt két évtizedben valamelyest javultak a mutatók, a magyarok életkilátásai rosszabbak, mint átlagosan az Európai Unió vagy a visegrádi országok lakosaié.

A gyógyításról festett hazai kép azt mutatja, hogy 2008-ban például az orvosi szempontból elvárható és indokolt beavatkozások elmaradása miatt 30 százalékkal több 75 év alatti halt meg, mint "kellett volna", vagyis 18 183 haláleset elkerülhető lett volna. A hátrányos helyzetű kistérségekben az elkerülhető halálozás nőknél 40, férfiaknál 60 százalékkal haladta meg a legjobb helyzetű kistérségekben élőkét - olvasható a megyei napilapban az ügyvezető tájékoztatása nyomán.