Alapvetően optimisták a hazai gyógyszercégek


Alapvetően optimisták a hazai gyógyszeripari vállalatok, amelyek 75%-a árbevétel növekedésére számít 2010-ben - írja legfrissebb gyorselemzésében a PricewaterhouseCoopers.

A megkérdezett gyógyszercégek 44%-a nevezte meg a fúziós és felvásárlási tevékenységet a tervezett növekedés kulcsfontosságú faktorának. A válaszadók csupán egynegyede tervez jelentős beruházást 2010-ben, ezek többsége K+F beruházás, hozzávetőlegesen 30 millió euró átlagos összértékkel. A tervezett beruházások volumenének felső határa 50 millió euró. Mivel egy új gyógyszer kifejlesztésének átlagos költsége jelentősen több ennél, ez az összeg iparági mértékkel nézve mérsékeltnek tekinthető.

A PwC elemzésből az is kiderül, hogy melyek azok a területek, amelyek a legtöbb bosszúságot okozzák az iparágnak:

"A gyógyszeripari vezetők egyöntetűen az állami gyógyszer-támogatási rendszer hatását jelölték meg legfőbb problémaként. Az átláthatóság hiánya komoly kihívást jelent az iparági szereplőknek, emellett a rendszer folyamatos változása is nehézségeket okoz számukra" - mondta Barsi Éva, a PricewaterhouseCoopers gyógyszeripari szakértői csoportjának vezetője.