Stagnál a gyógyszerfogyás?


Hamis gyógyszereket szűrtek ki a teszt-patikákban, jelent meg a hír a weborvos.hu portálon április 18-án. A Svédországban lebonyolított tesztelésben a svéd gyógyszergyártók szövetsége, két helyi gyógyszer-nagykereskedő (Tamro, KD Pharma), továbbá az Apoteket AB gyógyszertár-hálózat patikái vettek részt. A programba bevont gyártók 14 terméküket látták el az egyedi, kétdimenziós adatmátrix formájában megjelenő kódokkal. A tesztidőszakban 25 stockholmi patika munkatársai összesen 100 ezer kiadott gyógyszert ellenőriztek. A tesztelés során 750 olyan gyógyszeres dobozt jutattak a rendszerbe, amelyek visszahívás alatt álltak, nem szerepeltek az adatbázisban, lejárt szavatosságúak, illetve gyaníthatóan hamisak voltak. Az eredmények szerint az ellenőrzések során a gyógyszertári alkalmazottak ezek mindegyikét ki tudták szűrni még a gyógyszerek kiadása előtt.

A Napi Gazdaság április 21-ei száma adta hírül, hogy még mindig az influenzán keres a Novartis. A cég az egy évvel korábbinál és az elemzői várakozásoknál is jobb eredményt ért el az idei első negyedben, jelentős részben az őszi H1N1-pánik utóhatásának köszönhetően. A svájci gyógyszergyártó profitja egy év alatt 49 százalékkal, 2,93 milliárd dollárra emelkedett - az elemzők 2,68 milliárd dollárt vártak -, az árbevétel 25 százalékkal, 12,1 milliárd dollárra nőtt. A H1N1-influenza kezelésére használt készítmények eladásából 1,1 milliárd dollár folyt be.

Eközben több bécsi patikus ellen is eljárást indítottak az osztrák hatóságok, mert receptköteles gyógyszereket árusítottak az interneten, jelent meg a Népszavában, április 21-én. Elsősorban antibébi-tablettákat és nyugtatókat rendeltek a gyógyszerészektől, akiknek törvénytelen vállalkozása néhány napon belül házhoz is szállította a készítményeket. A hatóságok korábban csak pénzbüntetésre ítélték az ilyen ügyben lefülelt személyeket, ám most minden bizonnyal szigorúbb ítélet születik, hiszen gyógyszerészek voltak az elkövetők.

Világgazdaság április 22-én „Stagnál a gyógyszerfogyás - A nagy gyártók sérelmezik, hogy a PwC nélkülük elemzett” című írásában az áll, hogy sérelmezi a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz), hogy a PricewaterhouseCoopers (PwC) úgy készített és publikált gyógyszeripari gyorselemzést a múlt héten az ágazatról, hogy a felmérésről több meghatározó tagvállalatuknak nem volt tudomása. A gyorsjelentés szerint a hazai gyógyszeripari vállalatok nagy része árbevétel-növekedésre számít az idén. Egy tavaly decemberben végzett kérdőíves vizsgálatra hivatkozva azt állítják a PwC elemzői, hogy a nekik nyilatkozók háromnegyede a múlt évi ötszázalékos piacbővülés után az idén árbevétel-növekedésre számít.
A Sanofi-Aventis/Chinoin kommunikációs vezetője egyetért az elemzők azon megállapításával, hogy nem elég transzparens és nagyon lassú az orvosságok társadalombiztosítási listára kerülése. Ám Rózsa Iván szerint különösen a nem vényköteles gyógyszerek körében a gyógyszerforgalom visszaesésére kell számítani. Ennek oka, hogy vélhetően a komolyan vett védőoltások következtében - egyelőre elmaradt az idei év elejére jelzett influenzajárvány. Az emiatt bekövetkezett forgalomkiesést valószínűleg nem ellensúlyozza, hogy az emberek ismét több egészségvédő készítményt, vitamint vásárolnak.
Elhatárolódik az elemzők megállapításától a Richter Gedeon Nyrt. - jelentette ki a Világgazdaságnak Beke Zsuzsa kommunikációs vezető, aki szerint ebben az évben - elsősorban a kedvezőtlen jogszabályok miatt - stagnálásra számítanak. Úgy véli: ha életbe lépne az a rendelet, amely szerint az öt legolcsóbb európai árhoz kellene szabni a hazai cégek termékeinek árát, az negatívan hatna az exportra. Eltérő tb-támogatást működtető országok árrendszerét egyébként sem lehet összevetni - tette hozzá.
A hazai vállalatok azt várják az új kormánytól, hogy a megfelelő helyén kezelje a jelentős kutatás-fejlesztést generáló iparágat - fogalmazott a napilap kérdésére Rózsa Iván.

A hamisgyogyszer.hu portálon április 22-én volt olvasható, hogy részlegesen feloldanák az online gyógyszer-értékesítési tilalmat Franciaországban. Az internetes gyógyszer-értékesítésekre vonatkozó teljes körű tilalom részleges feloldásával megnyitná az utat az online patikák előtt a francia Egészségügyi Minisztérium. A helyi gyógyszertárakat tömörítő érdekvédelmi szervezet azonban ellenzi az elképzeléseket, amely szerintük megnövelné a hamis gyógyszerek megjelenésének kockázatát.

Az MTI április 23-án arról tudósított, hogy ötödével több tablettát gyárthat a jövőben a debreceni Teva a pénteken átadott új üzemnek köszönhetően. Az erős hatású készítmények gyártására, illetve kutatás-fejlesztésre alkalmas üzem több mint 3 milliárd forintos beruházással, az Európai Unió és a magyar állam 460 millió forintos támogatásával készült el.
Hegedűs Lajos, a Teva Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója a gyáravatón elmondta, vezető eddig 10 milliárd tablettát gyártottak évente a debreceni gyárban, az új üzem átadásával 20 százalékkal nőtt a termelés. További fejlesztésekkel évi 20 milliárd darabra kívánják növelni a tablettagyártást Debrecenben. A mostani, fokozottan zárt üzem kialakításával 55-60 új munkahelyet teremtettek a hajdú-bihari megyeszékhelyen.