Gyógyszerhamisítók Németországban - Magyar Nemzet


Magyar Nemzet 2010. május 4.

Gyógyszerhamisítók Németországban
Stefan Lázár, Köln

Csaknem hetven patika ellen indítottak nyomozást gyógyszerhamisítás és milliós csalás miatt Németországban. Azt vetik a gyanúsítottak szemére, hogy nem engedélyezett, külföldről illegálisan beszerzett alapanyagokból készítettek olyan orvosságot, amely megakadályozza a rákos daganatok fejlődését. Az olcsó nyersanyagok révén 35 százalékkal képesek csökkenteni az előállítási költségeket, és ez jelentősen növeli a hasznot. Különösen akkor, ha a patikusok a betegbiztosítókkal szemben az eredeti medicina árát számítják fel.

Az országban működő 22 ezer patika közül mindössze háromszáznak van engedélye citosztatikumok felhasználására. Ezek közül kerülnek ki a gyanúsítottak, akik az első számítások szerint - legalább tízmillió euróval rövidítették meg a biztosítókat. Az egyik, már átvilágított gyógyszerész például 800 receptre adott ki illegális medicinát, és ezzel több mint 400 ezer eurós kárt okozott. Mindössze az megnyugtató, hogy a feketepiacon beszerzett anyagokról nem derült ki, hogy káros lenne, a betegek többsége azonban attól tart, hogy hatástalan készítményt kapott.

A botrányt az egyik gyógyszernagykereskedőnek külföldről feltűnően olcsón kínált rákellenes szer váltotta ki, amely hatástalannak bizonyult. Az erről értesített betegbiztosítók indítványára indult meg a nyomozás.