A NEK meghívta Orbánt és Réthelyit


Magyar Hírlap 2010. május 5.
Emberhez illő betegellátás
Orbán Viktort és csúcsminiszterét várja május végi ülésére a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal
Niczky Emőke

A polgári erők elsöprő választási győzelme után elérkezettnek látja az időt a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK), hogy emberközpontú egészségpolitika valósuljon meg Magyarországon.

Méltányos és emberhez méltó betegellátás valósulhat meg az új kormány és a civilek együttműködésével - összegezhető a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal tegnapi ülése alapján. Erre meg is van az esély, hiszen egyedül a Fidesz-KDNP ismerte föl a hat évvel ezelőtt megalakult és egy új egészségkultúra érdekében számos dokumentumot megfogalmazó NEK jelentőségét. A párt delegáltjai minden ülésen aktívan részt vettek, képviselői 2007 novemberében benyújtották a társadalmi egészségbiztosítás ellátásaira vonatkozó törvénytervezetet, amit azonban a parlament nem vett tárgysorba.

A NEK áttekintette az elmúlt nyolc esztendő szociálliberális egészségpolitikáját, azokat az intézkedéseket és szándékokat, amelyek ellen rendre fölléptek. Ilyen volt a kórházi szerkezet alkotmányellenes és önkényes átalakítása, egyes ellátási kultúrák szétverése, az egészségbiztosítás privatizálása, a gyógyítók munkájának ellehetetlenítése és a társadalommal való szembeállításuk. Cser Ágnes levezető elnök emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor 2006 decemberében részt vett a NEK-ülésen, és azt mondta: a nemzeti konzultáció és a civilekkel való együttműködés nélkül nem tudja elképzelni a kormányzást.

Cser Ágnes tegnap közölte: a NEK él ezzel az együttműködési szándékkal.

A kerekasztal támogatja a Magyar Mentálhigiénés Szövetség lelki megújulást célzó programját, emellett – az uniós alapelveknek megfelelően szeretnék elérni, hogy a döntéshozás minden területén érvényesüljenek az egészség szempontjai.

Éger István, a NEK titkára, az orvosi kamara elnöke levélben értesítette a parlamentbe került pártokat, hogy a NEK alapszabálya értelmében a kerekasztal tagjaivá váltak. A tegnapi ülésen Gyenes Géza orvos személyében már részt vett a Jobbik.

Az LMP valószínűleg technikai hiba miatt nem jelent meg, és szokásához híven távol maradt az MSZP.

A NEK meghívja következő, május végi ülésére Orbán Viktort, a Fidesz miniszterelnök-jelöltjét, Réthelyi Miklóst, a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának leendő vezetőjét és a tárca leendő államtitkárát. A NEK a tagokkal közösen megalkotott programjának ütemezését, végrehajtásának részleteit szeretnék egyeztetni a meghívottakkal.